200 лв. глоба при паркиране в парк, детска площадка или тротоар

паркиране, детска площадка, Списание Родител, Родител.бг

С 200 лв. ще бъдат глобявани паркиралите в паркове, детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места, реши парламентът с промени в Закона за движението по пътищата. Новите правила узаконяват и дейността на общинските структури, събиращи такси за паркиране, които до сега можеха лесно да се обжалват в Административния съд.

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за движението по пътищата, с които се узаконява изцяло дейността на общинските структури, които администрират платеното паркиране. До момента дейността им беше на ръба на закона и често беше обжалвана в Административния съд, който отменяше наредбите на местните управи, най-вече на Столичната община.
По предложение на ГЕРБ бяха приети и поправки, с които паркирането в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това зони да се глобява с 200 лева. В момента за такова нарушение се предвижда 20-30 лева глоба, като в закона е забранено само спирането върху тротоар.
От БСП поискаха да се пренапише изцяло нов Закон за движение по пътищата и време, за да се обсъдят предложените законопроекти.
Другите две идеи, които депутатите обсъждаха, бяха възможността да се позволи десен завой на червен светофар, а светлинните уредби, които нямат брояч, да известяват червения сигнал с мигане. Тези предложения на БДЦ и РБ обаче не бяха приети.

Източник: ТВ Европа