Създадоха памперс, който открива инфекции на пикочните пътища

пелени, игра, списание родител

Инфекциите на пикочните пътища са опасни за малки деца и възрастни хора. Началото им обикновено включва болка и други симптоми, които малчуганите не са в състояние да опишат. Възрастните е възможно да страдат от невродегенеративни проблеми, които намаляват чувствителността им в засегнатата зона. Освен това е трудно да се получи проба за тестове от индивиди, които носят памперси. Водени от тази идея, инженери от университета “Пардю” са създали памперс с вграден сензор, който с точност открива наличието на инфекция на пикочните пътища, съобщава сайтът Медгаджет.

Сензорът, поставен в стандартен памперс, отчита нитритите, които обикновено присъстват в урината на хора с инфекции на пикочните пътища. Устройството включва сензор на хартиена основа, батерии, които работят само при контакт с урина, прилежаща електроника и блутут предавател за пренос на данните, предава БТА.

Смартфон или друго свързано устройство може да получава данни при всяка “поява” на урина в памперса. Точните стойности на нитритите се предават до две минути.

Източник: 24zdrave.bg

Comments are closed.