Включват биохраните в менюто в училищата и градините

Биохраните ще бъдат включени в схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”. Това предвижда Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 г.

Срокът за изпълнение на тази мярка е 2021 г. и за прилагането е нужна промяна в наредбата, както и промяна на допустимите разходи за доставка на продуктите, която да отчита по-високите цени на биохраните.

От Националната био асоциация настояват до 14 години 100% от храните в училищата да са био. За първата година, в която ще влезе в сила изискването за биохрани в училищата, техният процент да бъде поне 30, коментира председателят на асоциацията Слави Трифонов. Той е категоричен, че родните производители могат да осигурят нужната квота от екологично чисти храни за децата.

В плана на земеделското министерство е заложено още създаването на схеми за подпомагане на ферми, които не отговарят на критериите за подпомагане по мярка 11 “Билогично производство” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Предвижда се 30% от тях да бъдат финансирани по такива схеми. Става въпрос за мерки за подпомагане на земеделието, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това са схемите за директни плащания, мерките от ПРСР и секторните мерки за пазарна подкрепа, обясниха от МЗХГ.

За да се оптимизира контролът върху биопроизводството, през тази година ще бъде създадена дирекция “Биологично производство” в министерство на земеделието.

Предвижда се ежегодно участие на биологични стопанства в схемите за времена заетост на работници в тях.

Източник: dnes.bg

 

Comments are closed.