Защо в Япония децата са най-здрави?

Япония е постигнала много добри показатели по отношение на здравословното хранене на децата благодарение на училищния обяд.


В нея нивото на затлъстяване при децата е много ниско, докато в света то е стряскащо високо според доклад на УНИЦЕФ. От него става ясно, че Япония е лидер в областта на детското здраве с много ниски проценти на смъртност и много малко деца с тегло под нормата. За света като цяло детският фонд на ООН соми тревожна тенденция – една трета от децата или са недохранени, или имат наднормено тегло.

Каква е тайната на този японски успех? Според експерти тя се крие в училищния обяд. На него се обръща особено внимание. Предлага се във всички начални и в повечето средни училища. Задължителен е и е забранено учениците да носят свои закуски в чантите. Повечето ястия в него не са безплатни, но се субсидират значително от държавата.

Всяко ястие отговаря на строги изисквания. Обядът трябва да не надвишава 600-700 килокалории, балансирано разпределени между зеленчуци, месо и тестени изделия. Примерното училищно меню включва ориз с риба на скара, порция спанак и соеви кълнове и супа от свинско. Прясното мляко е задължително. За десерт се дават сини сливи.

Японските диетолози са съставили такова училищно меню, че да осигури в пълна степен хранителните съставки, които биха липсвали на домашната трапеза на ученика. Поради това япончетата са световни шампиони по здравни показатели.