17-годишна българка е сред 10-те най-добри шахматисти в Европа

Българска шахматистка е най-силно представилата се участничка на европейското индивидуално първенство за жени сред състезателките под 18-годишна възраст. Нещо повече, 17-годишната Надя Тончева влезе в Топ 10 на крайното класиране сред общо 136 играчи, заемайки 9-о място в шампионата на Стария континент в Петровац (Черна гора, 17-30 март).


Възпитаничката на ШК „Левски“ с личен треньор гросмайстор Владимир Димитров събра 7,5 т. в 11 кръга по швейцарската система и завърши само на точка от новата европейска шампионка – Мери Арабидзе (Грузия). Също с 8,5 т., но с по-слаби допълнителни показатели сребърен медал взе полякинята Оливия Кьолбаса, а призовата тройка допълни сънародничката ѝ Александра Малцевская с 8 т.

Тончева, която започна турнира с индивидуален коефициент ЕЛО 2192, постигна шест победи и три ремита и увеличи рейтинга си с 84,8 точки, като пътьом покри нормата за международен майстор за мъже. Още във II кръг тийнейджърката от София извоюва забележителна победа с черните фигури срещу бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова.

Въпреки слабото начало в първенството гросмайстор Стефанова стана втората най-силно представила се сред общо пет българки, участвали на Евро `23. Тя се нареди 42-ра в крайното класиране с актив от 6,5 т. В Топ 50 влезе и Виктория Радева, която с 6 т. завърши 48-а. Белослава Кръстева е 61-ва с 5,5 т., а Петя Караиванова е 110-а с 4,5 т.

В надпреварата заради заболяване не участва Нургюл Салимова, която в началото на месеца се представи отлично в откритото европейско първенство във Върнячка баня (Сърбия, 2-14 март). Именно там обаче 19-годишната шахматистка от Крепча се зарази с вирус, заради който се наложи да се оттегли след 7-ия кръг, и така и не успя да се възстанови навреме за женския шампионат.

Източник: segabg.com