Най-мащабното книжно изложение на открито идва във Варна

книжно изложение варна

17 бели шатри ще бъдат дом за книгите на над 50 водещи български издателства между 31 юли и 9 август във Варна. Пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център  ще обогати и доразвие многообразието на градската среда – всеки ден от 10 до 22 часа.


„Алея на книгата“ е уникален формат за България, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно събитие. Началото е поставено именно във Варна през 2010 г. Оттогава то утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година  увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече в София, Пловдив и Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Специално за „Алея на книгата“ 2015 за срещи с читателите във Варна пристигат едни от най-популярните и обичани български автори. В популярни културни пространства, на нетрадиционни места на открито, в неформална обстановка, всяка вечер ще се случват литературни четения и срещи с обичани български писатели и поети. Литературният кът, разположен на „Алея на книгата“, ще срещне публиката с млади и вече утвърдени автори, включително с най-популярните варненски имена, представители на различни жанрове.

За първи път във Варна Асоциация „Българска книга“ организира и Детски литературен кът, с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ – част от дългосрочната стратегия за реализиране на Варненски международен литературен фестивал. В детския кът ще участват аниматори, художници, артисти, писатели. Всеки ден малчуганите ще четат и слушат на открито откъси от любими детски произведения, ще имат възможността да бъдат част от различни работилници и игри с любими приказни герои. Събитията за деца ще са всеки ден от 31 юли до 9 август пред Фестивалния комплекс – от 10.00 до 12.00 и от 17 до 20 часа.

Официалното откриване на „Алея на книгата“ е на 31 юли в 18 часа пред Фестивалния и конгресен център в морската столица.

Източник: varna.topnovini.bg