Бебешка кухня: Доматен сос (10+ месеца)

Доматеният сос е „мултифункционално“ ястие, което може да бъде давано на бебето или на малкото дете както самостоятелно, така и да бъде прибавяно към други рецепти за паста, ориз и т.н. Той е много добър източник на каротиноиди, витамин С, витамин Е и калий. Доматеният сос не съдържа млечни продукти, пшеница и глутен, нито алергизиращи съставки като ядки и семена. Той е напълно подходящ както за вегетариански, така и за вегански режим на хранене, ако се налага детето да спазва такъв.

Количеството от рецептата е достатъчно за 4 порции за бебета над 10 месеца или прохождащи деца. Ако готвите за мъници в такава възраст – не добавяйте сол. За по-големи деца в градинска или училищна възраст сосът може да се осоли, да се сложи повече чесън, пресни подправки като босилек мащерка, риган или черен пипер и да се гарнира с нарязани черни маслини (особено ако ще се сервира към паста).

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин за готвене
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана много ситно
  • 1 обелена и счукана скилидка чесън
  • 400 грама накълцани белени домати от консерва (най-добре ще бъде, ако са консервирани в домашни условия – така ще сте сигурни какъв е произходът им)
  • 2 чаени лъжички пастет от сушени на слънце домати или доматено пюре
  • Сок от ½ лимон

Приготвяне:

Зехтинът се загрява в съд с капак, към него се добавя ситно нарязаният лук и се задушава за 10-тина минути докато омекне и стане прозрачен, но без да става златист. Към него се прибавя чесънът и се разбърква в продължение на 1 минута, след което се добавят и останалите съставки. Огънят се намалява, сосът се бърка известно време, като след това се оставя да поври на тих огън и при затворен капак около 15 минути. Впоследствие съдът се отваря и доматеният сос се готви на отворен капак приблизително още 15 минути или докато поизври и стане гъст и тъмен на цвят.

 

Рецептата е от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена от издателство „Вдъхновения“