Тиквата е изключително полезна за бебетата, съдържа важни витамини и микроелементи, не причинява алергии и има лек и приятен вкус (Повече за тиквата, както и здравословни рецепти за цялото семейство ще намерите ТУК).
За да включите тиквата в менюто на вашето бебе, след като вече сте я въвели като нова храна, вижте няколко идеи за рецепти от бебешката кухня:
Крем супа от тиква и батат
Продукти
- 400 грама тиква
- 1 средно голям батат (сладък картоф)
- 1 средно голям морков
- 20 грама краве масло
- 100 милилитра оризова сметана за готвене
- 500 милилитра вода
Приготвяне
Тиквата, сладкият картоф и морковът се обелват и се нарязват на кубчета, след което се поставят за варене в подходящ съд. Когато зеленчуците омекнат, към тях се прибавя маслото. Съдът се отстранява от котлона, добавя се оризовата сметана за готвене и сместа се пасира до получаването на хомогенна консистенция. Ако крем супата е прекалено гъста, може да се разреди с вода.
Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, като за по-големи деца могат да се добавят крутони или начупен сухар.
Пуешко с тиква за бебета
Продукти
- 200 грама тиква
- 100 грама пуешко месо
- 1 средно голям картоф
- 1 средно голям морков
- 1 малко парче праз – от бялата част
- 1 малка бучка краве масло
Приготвяне
Тиквата, картофът и морковът се обелват, празът се почиства. Всички продукти, включително и месото, се нарязват на малки парчета и се задушават в тенджера под налягане за около 15 минути. В самата тенджера се налива вода в количество, което да покрие продуктите, и необходимото време се отчита след вдигане на налягането. След като зеленчуците и месото са вече задушени, към тях се добавя маслото и сместа се разбърква докато то се разтопи. След това сместа се пасира и се оставя да се охлади.
Рецептата е подходяща за бебета над 10 месеца.
Пюре от тиква и круша с кисело мляко
Продукти
- 300 грама тиква
- 1 средно голяма круша
- 8 супени лъжици кисело мляко
Приготвяне
Тиквата се сварява за около 1 час, за да омекне добре, след това се изцежда и намачква. Към тиквата се добавя настърганата круша и киселото мляко. Всички съставки се разбъркват добре и пюрето е готово за сервиране.
Рецептата е подходяща за деца над 11 месеца, тъй като специалистите съветват киселото мляко да започне да се въвежда в менюто на бебето не по-рано от 11ия-12ия месец.
Бебешки чийзкейк с тиква
Продукти
- 400 грама тиква
- 1 пакет кремообразна нискомаслена извара
- 1 пакет обикновени бисквити
Приготвяне
Обикновените бисквити се натрошават и се накисват за кратко във вода. След това се разстилат на дъното на купичка или подходяща чаша, в която ще се приготви чийзкейкът. Върху бисквитите се слага дебел слой от нискомаслената извара, а върху нея – сварената и пасирана тиква.
Рецептата е подходяща за бебета над 10 месеца, тъй като по-рано от тази възраст не е препоръчително да се въвежда изварата като нова храна за бебето.
Бебешки крем с тиква и ябълка
Продукти
- 200 грама тиква
- 2 ябълки
- 6 супени лъжици адаптирано мляко
- 5 броя бебешки бишкоти
Приготвяне
Тиквата и ябълката се почистват, обелват и нарязват. След това се сваряват до пълно омекване като водата не трябва да се изпарява докрай и ако е необходимо – да се долива няколко пъти. Добре сварените тиква и ябълка се оставят леко да се охладят и след това към тях се добавят адаптираното мляко и бебешките бишкоти. Всичко това се пасира много добре до получаването на гладък крем.
Рецептата е подходяща за бебета над 7 месеца.