Бебешка кухня: 5 рецепти с тиква (7+ месеца)

рецепти с тиква за бебета хранене

Тиквата е изключително полезна за бебетата, съдържа важни витамини и микроелементи, не причинява алергии и има лек и приятен вкус (Повече за тиквата, както и здравословни рецепти за цялото семейство ще намерите ТУК).

За да включите тиквата в менюто на вашето бебе, след като вече сте я въвели като нова храна, вижте няколко идеи за рецепти от бебешката кухня:

  1. Крем супа от тиква и батат

Продукти
  • 400 грама тиква
  • 1 средно голям батат (сладък картоф)
  • 1 средно голям морков
  • 20 грама краве масло
  • 100 милилитра оризова сметана за готвене
  • 500 милилитра вода
Приготвяне

Тиквата, сладкият картоф и морковът се обелват и се нарязват на кубчета, след което се поставят за варене в подходящ съд. Когато зеленчуците омекнат, към тях се прибавя маслото. Съдът се отстранява от котлона, добавя се оризовата сметана за готвене и сместа се пасира до получаването на хомогенна консистенция. Ако крем супата е прекалено гъста, може да се разреди с вода.

Рецептата е подходяща за бебета над 8 месеца, като за по-големи деца могат да се добавят крутони или начупен сухар. 

  1. Пуешко с тиква за бебета

Продукти
  • 200 грама тиква
  • 100 грама пуешко месо
  • 1 средно голям картоф
  • 1 средно голям морков
  • 1 малко парче праз – от бялата част
  • 1 малка бучка краве масло
Приготвяне

Тиквата, картофът и морковът се обелват, празът се почиства. Всички продукти, включително и месото, се нарязват на малки парчета и се задушават в тенджера под налягане за около 15 минути. В самата тенджера се налива вода в количество, което да покрие продуктите, и необходимото време се отчита след вдигане на налягането. След като зеленчуците и месото са вече задушени, към тях се добавя маслото и сместа се разбърква докато то се разтопи. След това сместа се пасира и се оставя да се охлади.

Рецептата е подходяща за бебета над 10 месеца.

  1. Пюре от тиква и круша с кисело мляко

Продукти
  • 300 грама тиква
  • 1 средно голяма круша
  • 8 супени лъжици кисело мляко
Приготвяне

Тиквата се сварява за около 1 час, за да омекне добре, след това се изцежда и намачква. Към тиквата се добавя настърганата круша и киселото мляко. Всички съставки се разбъркват добре и пюрето е готово за сервиране.

Рецептата е подходяща за деца над 11 месеца, тъй като специалистите съветват киселото мляко да започне да се въвежда в менюто на бебето не по-рано от 11ия-12ия месец.

  1. Бебешки чийзкейк с тиква

Продукти
  • 400 грама тиква
  • 1 пакет кремообразна нискомаслена извара
  • 1 пакет обикновени бисквити
Приготвяне

Обикновените бисквити се натрошават и се накисват за кратко във вода. След това се разстилат на дъното на купичка или подходяща чаша, в която ще се приготви чийзкейкът. Върху бисквитите се слага дебел слой от нискомаслената извара, а върху нея – сварената и пасирана тиква.

Рецептата е подходяща за бебета над 10 месеца, тъй като по-рано от тази възраст не е препоръчително да се въвежда изварата като нова храна за бебето. 

  1. Бебешки крем с тиква и ябълка

Продукти
  • 200 грама тиква
  • 2 ябълки
  • 6 супени лъжици адаптирано мляко
  • 5 броя бебешки бишкоти
Приготвяне

Тиквата и ябълката се почистват, обелват и нарязват. След това се сваряват до пълно омекване като водата не трябва да се изпарява докрай и ако е необходимо – да се долива няколко пъти. Добре сварените тиква и ябълка се оставят леко да се охладят и след това към тях се добавят адаптираното мляко и бебешките бишкоти. Всичко това се пасира много добре до получаването на гладък крем.

Рецептата е подходяща за бебета над 7 месеца.