С идването на есента настъпва и сезонът на една от най-полезните храни – тиквата. Тя спада към така наречените плодови зеленчуци, богата е на много витамини и минерали. Съдържа голямо количество вода, витамините А, С, Е, D, витамините от група В и редкия витамин Т. Освен че е източник на желязо, тя набавя на организма и микроелементите калций, калий, магнезий, натрий, фосфор и мед.
Тиквата е нискокалорична и е особено полезна за децата, защото се усвоява лесно и от най-чувствителните стомахчета. Неслучайно специалистите я поставят сред първите „твърди“ храни, с които да започне захранването на бебетата. Тиквата не съдържа алергени и е много полезна за имунната система. Освен всички тези положителни страни, тя има много приятен и леко сладникав вкус, който се харесва и на най-капризните хлапета. Това ще помогне лесно да я включите в семейното меню, за да го направите по-здравословно и вкусно.
С какви ястия да предложите тиква на децата и на цялата фамилия? Ето няколко рецепти за вдъхновение, в които тиквата е в главната роля:
Крем супа от тиква
Продукти
- 500 грама тиква
- 2 средно-големи моркова
- 1 глава лук
- 20 грама краве масло
- 200 милилитра прясно мляко
- по желание – тиквени семки и джинджифил на вкус
Приготвяне
Тиквата, морковите и лука се почистват, нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода до пълно омекване. След това към сварените зеленчуци се добавят маслото и млякото и всичко се пасира в блендер или с пасатор. Добре е прясното мляко да е предварително извадено от хладилника. След като се получи еднородна смес, крем супата е готова и може да се гарнира с тиквени семки и малко настърган пресен джинджифил на вкус.
Пълнена тиква с пилешко и зеленчуци
Продукти
- 1 малка тиква (тип цигулка)
- 300 грама пилешко филе
- 1 стрък праз
- 1 червена чушка
- 2 супени лъжици елда
- 60 грама кашкавал
- 3 супени лъжици зехтин за готвене
- сол – на вкус
Приготвяне
Тиквата се срязва на две половинки и се почиства от семената като се издълбава с лъжичка. Издълбаната част се нарязва на малки парченца, които ще бъдат използвани за плънката. Половинките на тиквата се напръскват с зехтин и сол. След това се поставят в тавичка, предварително намазана с масло или друга мазнина, и се пекат в загрята на 180 градуса С фурна за около 30 минути. Празът и чушката се почистват и нарязват на ситно, а пилешкото филе се – на кубчета. Зеленчуците и пилешкото се задушават до побеляване на месото. След това се прибавят елдата и тиквата с една чаша вода и се оставят на тих огън, докато изври течността. Ако е необходимо или елдата и тиквата не са сварени напълно, може да се добави и още малко вода. След като стане готова тази смес, тя се сваля от котлона и с нея се напълват тиквените половинки. Върху тях се настъргва кашкавалът и двете половинки се запичат за още 10-15 минути докато кашкавалът се стопи и зачерви.
Салата от тиква и червено цвекло
Продукти
200 грама тиква
1 глава червено цвекло
1 стрък копър
1 супена лъжица зехтин
сол – на вкус
балсамов оцет – на вкус
Приготвяне
Тиквата и цвеклото се сваряват в отделни съдове. След като станат готови, се охлаждат, нарязват се на шайби и се подреждат в салатената чиния. Салатата се овкусява със солта, балсамикото и зехтина и се украсява с копър. Според вкуса на семейството може да се добави и ситно нарязана скилидка чесън.
Постна питка с тиква
Продукти
- 500 грама тиква
- 3 чаени чаши брашно
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 200 милилитра газирана вода
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица сушен риган
- 2 супени лъжици зехтин за готвене
- 100 грама тиквени семки
Приготвяне
Почистената и нарязана на кубчета тиква се поръсва със зехтина, 100 милилитра вода и малко сол и се пече за около 30 минути на 190 градуса С, докато омекне и водата се изпари като от време на време се разбърква. След това тиквата се намачква с вилица. Междувременно брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата бикарбонат и риганът. Към тиквата се добавя газираната вода и се разбърква, след това сместа се прибавя при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце тестото се заглажда леко и се поставя в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. По желание питката се поръсва с тиквени семки и се пече в загрята на 180 градуса С фурна за около 40 мин. След като стане готова , питката се охлажда върху решетка.
Тиква на пара с мед и канела
Продукти
- 500 грама тиква – добре узряла и по-сладка
- 2-3 супени лъжици мед
- 1 чаена лъжица канела
- 30 грама стафиди
- 50 грама сурови стафиди
Приготвяне
Тиквата се измива, почиства и обелва. След това се нарязва на парчета, които се поставят в голяма тенджера с две чаши вода. Тенджерата се затваря плътно с капака и така тиквата се вари на пара за около 30 до 40 минути. Добре омекналата тиква се настъргва в купички. Докато е още топла (но не гореща) тиквата, към нея се прибавя по половин лъжица мед на всяка купичка, поръсва се с канела, добавят се по няколко стафиди и натрошени сурови ядки.
Тиквеник без брашно и захар
Продукти
- 500 грама сварена тиква
- 6 супени лъжици кокосови стърготини
- 200 грама заквасена сметана
- 3 яйца
- 150 грама смлени орехи
- 3 супени лъжици кокосово масло
- 3 супени лъжици мед
- канела на вкус
Приготвяне
Сварената тиква се намачква на пюре. Към нея се прибавят яйцата, кокосовите стърготини, канелата, орехите и кокосовото масло. Малка тавичка се покрива с хартия за печене и в нея се изсипва получената смес. Тиквеникът се пече до готовност на 180 градуса С. След като изстине, десертът се намазва със заквасената сметана, разбъркана с меда, и може да се поръси допълнително с орехи.
Крем карамел с тиква
Продукти
- 500 грама тиква
- 1 литър прясно мляко
- 6 яйца
- 250 грама кафява захар
- 2 пакетчета ванилия
Приготвяне
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, които се нареждат в тава, така че да се покрие дъното й. Парченцата тиква се поръсват с около 100-120 грама от захарта и се пекат на умерена фурна приблизително 45-50 минути, докато захарта се карамелизира и тиквата омекне. Междувременно яйцата се разбиват с другата половина от захарта и ванилията, след което към тях се добавя прясното мляко. Тази смес се изсипва върху парченцата тиква и тавата се връща във фурната и се пече още 1 час на 130 градуса С. След като стане готов, крем карамелът се оставя да се охлади много до7ре и се обръща върху поднос или голяма чиния за сервиране. Поднася се добре охладен.
Пудинг с тиква и чия
Продукти
- 200 грама сварена тиква
- 2 супени лъжици чия
- 200 милилитра кокосово мляко
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица кафява захар
- ½ чаена чаша натрошени орехи
- щипка канела
Приготвяне
Чията и медът се разбъркват с кокосовото мляко и се оставят в хладилник за 1-2 часа, за да може чията да набъбне. Тиквата се намачква и се разбърква със захарта и канелата. След това в купичка или чаша се слага един ред от сместа с тиквата и над нея ред от сместа с чията и кокосовото мляко. Накрая пудингът се поръсва с орехи.
Печена пълнена тиква с ядки и сушени плодове
Продукти
- 1 голяма кръгла тиква
- 1 чаена чаша орехови ядки
- 1 чаена чаша сурови бадеми
- 1 чаена чаша сушени сливи
- 2 сурови ябълки
- ½ чаена чаша сушени кайсии
- 2 супени лъжици кафява захар
- ½ чаена лъжица канела
- джинджифил на прах – по желание и вкус
Приготвяне
Тиквата се измива добре и от нея се изрязва кръгло парче във формата на капак на около 2-3 см под дръжката. Семките и меката вътрешност на тиквата се изгребват с помощта на лъжица и тя е готова за пълнене. Най напред по стените й се поръсва кафявата захар и се нареждат орехите. Върху тях се подреждат ябълките – обелени, почистени и нарязани на лунички. След тях се поръсват сушените кайсии, нарязани на ситно. Плънката се поръсва с канела и по желание и според вкуса с щипка джинджифил на прах. Най-отгоре се нареждат сините сливи и бадемите и пълнежът се покрива с тиквеното капаче. Пълнената тиква се пече в тавичка с малко вода на дъното на 250 градуса С приблизително 3 часа. Периодично водата трябва да се долива, за да не се изпарява напълно. След като стане готова, тиквата може да се сервира, нарязана на парчета.
Добре е да знаете:
- Рецептите, които съдържат ядки и тиквени семки, не са подходящи за деца под 2-3 години, тъй като при тях има по-голям риск от задавяне, а и някои ядки са силен алерген.
- Медът пък не се препоръчва за деца под 1 година, защото може да причини ботулизъм, което е опасно заболяване в ранна възраст.
- При рецептите със стафиди и други сушени плодове, нарязани на малки парченца, също трябва да се внимава, защото по-малките деца могат да се задавят.
- Джинджифилът има много специфичен вкус и придава лека лютивина на ястията, в които присъства. Някои деца са чувствителни към този вкус и ако и с вашето хлапе е така, просто изключете джинджифила от рецептата.
Вижте още:
5 рецепти за здравословни мъфини с овесени ядки
7 лесни рецепти за здравословен домашен сладолед
7 рецепти с авокадо за бебета (9+ месеца)
5 смути рецепти за увеличаване производството на кърма