Бебешка кухня: 3 лесни рецепти за плодови смутита (12+ месеца)

смути за бебета рецепта

Плодовите смутита са още един вариант, освен пюретата, с който да предлагаме плодове на вече порасналите бебета над 12 месеца. Смутитата, направени от цели плодове, запазват в по-голяма степен своите витамини, ензими и фибри в сравнение с тези, направени само от сока, и по тази причина са по-здравословни. За малки деца над 1 година към плодовете вече може да се добавя и кисело мляко, а след 1 година и половина – и прясно. Освен богати на витамини и по тази причина много полезни, през лятото смутитата могат да бъдат и чудесна освежаваща напитка, ако са леко охладени.

Вижте 3 лесни рецепти за плодови смутита, които са подходящи за мъници над 1 година. Всяка от рецептите е за 2 порции.

 

Ябълково смути

Продукти

2 узрели кивита
3 шайби пресен или консервиран ананас, нарязани ситно
1 ябълка
около 100 милилитра ябълков сок

Приготвяне

Кивитата се обелват, нарязват се на парчета и се поставят в блендера заедно с нарязания ананас. Ябълката се обелва и почиства от сърцевината, нарязва се на ситно и се добавя в блендера заедно с малко количество от ябълковия сок. Всичко се блендира до получаването на хомогенна смес. Накрая се добавя и останалия ябълков сок и се разбива отново за кратко. Ако смутито е прекалено гъсто, може да се добави още малко ябълков сок, докато се получи желаната консистенция.

Плодово смути с кисело мляко

Продукти

1 узряла сочна круша
125 грама малини
300 грама кисело мляко
1 или 2 чаени лъжички незахаросан (по-течен) мед

Приготвяне

Крушата се обелва и почиства от сърцевината, нарязва се на малки парченца и се поставя в блендер. Добавят се малините и малко от киселото мляко. Всичко това се разбива докато се получи хомогенна смес. Медът и останалото кисело мляко се прибавят към сместа и отново се блендира.

Млечно смути с ягоди и банан

Продукти

1 голям зрял банан
150 грама узрели ягоди
300 грама кисело мляко (за малки деца между 12 и 18 месеца) или 300 милилитра пълномаслено прясно мляко (за деца над 18 месеца)

Приготвяне

Бананът се обелва и нарязва. Ягодите се измиват добре, почистват и се нарязват на парчета. Плодовете се поставят в блендер и се разбиват на пюре. След това се добавя млякото и сместа се разбива отново, докато смутито стане гъсто и пенливо (ако се приготвя с прясно мляко).

 

Рецептите са базирани на книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс,
предоставена от издателство „Вдъхновения“

Comments are closed.