Безплатна работилница по програмиране за деца от 7 до 13 г.

На 14 декември (събота) от 11:00 до 13:00 ч. в Училищна Телерик Академия ще се проведе безплатна технологична работилница по повод международния ден „Часът на програмирането“ (Hour of Code). Необходима е предварителна регистрация на coderdojo.bg/schedule.

Очаква се да участват около 70 деца на възраст между 7 и 13 г.

Hour of Code се провежда за пета поредна година в партньорство с CoderDojo България, Дигитална национална коалиция и Microsoft България.

През тази година децата са поканени да участват в STEAM (научно-технологична) работилница – програмиране в code.org с пъзела на играта Minecraft, създаване на мини технологичен проект и участие в научни експерименти. 

Инициативата е част от ангажимента на Microsoft да представя на учениците по света компютърните науки и да показва, че работата с код не е за избрани, а всеки може да научи основите на програмирането. 

Децата ще се запознаят с писането на код и ще изследват какво е изкуственият интелект (AI) с примери от истинския свят, при които той е помогнал да бъдат предотвратени пожари. Те ще създадат код, за да спрат пожари и да спасят село в света на Minecraft. Безплатният урок по писане на код с Microsoft MakeCode е наличен за всеки с Windows, macOS или iPad.

По време на работилницата децата ще могат да създадат своя STEAM коледна картичка, използвайки електронни елементи и художествени материали. Също така ще участват и в забавни научни експерименти.

Работилницата се организира от CoderDojo Bulgaria и Дигитална национална коалиция с подкрепата на SAP, Ocado Technology, Училищна Телерик Академия, Microsoft България.

През цялата седмица клубовете, които участват в програмата на CoderDojo България в цялата страна (около 40)са поканени да се включат в инициативата и да проведат „Часът на програмирането“ със своите деца. Включват се и много училища.

Коментарите са изключени.