Безплатни прегледи до края на август в София, Сливен и Русе

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи

Кампанията за безплатни прегледи и изследвания с ултразвук за рак на гърдата, провеждана в столичната АГ болница „Света София“, ще продължи до края на месеца. От началото на годината досега 2 000 жени са прегледани в здравното заведение, съобщават от лечебното заведение. „Този проект, сам по себе си, беше изключително интересен. Показа много интересни резултати, защото организираният скрийнинг е единственият начин за ефективна превенция от злокачествени заболявания, а в случая говорим за рак на гърдата, който е най-честия при жената, не само в България, а и в света“, информира директорът д-р Иван Костов. Безплатните прегледи се провеждат от 8, 30 часа до 12,30 часа всеки делничен ден в кабинет 120.


Безплатни кардиологични прегледи ще се провеждат всеки петък до края на август в столичната болница „Токуда”. От тях могат да се възползват всички, които имат кардиологични оплаквания или съмнения за сърдечно заболяване, както и всички, които искат да проверят състоянието си. Пациентите, на които вече е била поставена диагноза, трябва да носят цялата си налична медицинска документация. Желаещите да се прегледат безплатно трябва да се запишат предварително на тел.: 02/4034646, 02/4034912 и на 02/4034000.

Междувременно във връзка с превенцията на едно от социално значимите заболявания – хернията, клиника „Вита Херния Център” организира безплатни прегледи на възрастни пациенти с проблеми в предната коремна стена или съмнения за такива. Те ще се проведат през август, като ще бъдат извършвани от д-р Росен Тушев – специалист по лапароскопски (безкръвни) операции. Консултациите са в понеделник от 9 до 11 ч., сряда от 14 до 16 ч. и петък от 8 до 11 ч. Желаещите могат да се записват на телефон 02/960 49 50.

В Сливен пък се организират безплатни прегледи за злокачествени заболявания на храносмилателния тракт – стомах, черен дроб, панкреас и дебело черво. Консултациите ще се извършват от шефът на Клиниката по гастроентерология в многопрофилната болница „Хаджи Димитър” д-р Димитър Павлов. Желаущите могат да го потърсят в кабинет 218 в ДКЦ-то към лечебното заведение на 12, 19 и 26 август – от 16 до 18 ч., на 3, 14, 24 и 29 септември – от 16 до 18 ч., и на 7, 14 и 20 октомври – от 16 до 18 ч. Записването, до изчерпване на часовете, ще става на телефон 0884/800166. Кръвните и лабораторни изследвания обаче ще се заплащат от хората, предупреждават от лечебното заведение.

Община Русе организира безплатни профилактични прегледи по селата. След консултациите, при необходимост пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания към специалисти. Жителите на село Басарбово ще могат да се консултират с кардиолог на 15 август от 8 до 12 ч. Всички прегледи ще бъдат извършени в помещенията на здравните служби в съответните населени места.