Безплатни прожекции на български анимации за деца

безплатни прожекции на анимация за деца


Безплатна февруарска прожекция на специално подбрани български анимации от последните години ще бъде показана на деца на 28-ми февруари от 16:00 ч. в Театрална работилница „Сфумато“. Събитието е част от регулярните прожекции за деца, съпроводени от неформални дискусии, които са в програмата в Детския киноклуб в цялата страна на Българско кино общество – общност от хора, споделящи страстта си към филмово изкуство.

Целта на Детския киноклуб е увличането на децата в приятни занимания, свързани с опознаване на света чрез филмовото изкуство и създаване на вкус и разбиране у децата за езика на киното. Такива занимания в клубовете в страната включват работилници по различни типове анимации, срещи и разговори след прожекции, семинари за неформално обучение по кино и други. Програмата на клубовете за деца в цялата страна можете да следите тук: http://filmsociety.bg/kinoklub-detski.

Специално подбраните кратки филми, които ще бъдат показани на 28-ми февруари в София предлагат разнообразни похвати в анимацията. Филмът „Как Сърдел направи ремонт“ (реж. Радостина Нейкова и София Илиева), например, представя техниката стоп-моушън, която използва реални предмети, заснемани в статично състояние и чрез много на брой заснети кадри те „оживяват“ на екран; класическа рисувана анимация пък има в „Локва“ (реж. Вера Донева), а чрез по-популярната 3D анимация – триизмерна компютърна анимация – е направен филмът „Вълшебният сладкиш на лелка Брелка“ (реж. Георги Димитров, Свилен Димитров). Техниката, на която е посветена специална работилница за деца, чийто резултат също ще се види на 28-ми февруари, е изрезковата анимация, в която аниматорът рисува своя герой, изрязва го и с помощта на снимачна машина раздвижва създадения герой. Такава техника може да се види в анимацията „My Happy End“ (реж. Милен Витанов).