Боядисване на яйца с естествени бои – 10 идеи

Можем ли да боядисаме великденските яйца с изцяло натурални бои? Отговорът е „ДА“. През последните години все повече се налага тенденцията за използване на естествени багрила за боядисване на яйцата, които да си приготвим у дома. Това премахва нуждата от използване на химия и ни доближава до начините, по които нашите баби са украсявали яйцата за Великден, без да използват купешки бои.

Как да си направим естествена боя за великденски яйца?

За да боядисате яйцата с естествени бои е нужно да използвате някои продукти, които има в почти всяка кухня. Ето и стъпките:
  1. Комбинирайте 1 литър вода и 2 супени лъжици оцет в средно голяма тенджера.
  2. Оставете водата да заври и добавете съставките на багрилото за избрания от вас цвят на яйцата (изброени по-долу). Намалете котлона и оставете да ври 30 минути.
  3. Оставете получената естествена боя за яйца да се охлади. Прецедете багрилото, за да премахнете всички големи парченца от хранителните продукти.
  4. Добавете яйцата към прецедената боя и оставете да киснат поне 30 минути. Когато достигне желания цвят, извадете яйцето с шипка или супена лъжица и го подсушете с кухненска хартия.

Червени / тъмнорозови яйца

Използвайте 2 глави настъргано цвекло и следвайте инструкциите по-горе.

Оранжеви яйца

Използвайте обелките на 5-6 глави жълт лук и следвайте инструкциите по-горе. За по-ярък цвят оставете яйцата да престоят в багрилото за една нощ.

Светлооранжева естествена боя за яйца

Оставете 2 чаши вода да заври. Добавете 4 супени лъжици червен пипер и бял оцет и разбъркайте, докато се смесят. Изсипете сместа в буркан и оставете да се охлади до стайна температура. Добавете яйцето в боята от пипер и киснете, докато получите желания цвят.

Жълти яйца с боя от куркума

Добавете 3 супени лъжици куркума и следвайте инструкциите по-горе.

Светлосиня естествена боя за яйца

Добавете 3 чаши накълцано червено или лилаво зеле и следвайте инструкциите по-горе. За по-ярко синьо оставете яйцата да престоят в багрилото за една нощ.

Тъмносиня боя за яйца от боровинки

Добавете 4 чаши боровинки и следвайте инструкциите по-горе.

Тъмночервена натурална боя за яйца

За постигане на този естествен цвят за яйцата отново се използва лук, само че този път – червен, вместо жълт. Обелете 6 глави червен лук и използвайте обелките. Добавете 2 чаши вода и 3 супени лъжици бял оцет в тенджерата. Оставете сместа да заври и оставете да къкри 15 минути. Оставете сместа да се охлади до стайна температура и прецедете течността в буркани. Добавете яйцето и оставете да кисне, докато получите желания цвят.

Зелена боя за яйца

Поставете листа нарязан спанак в тенджера и залейте с 2 чаши студена вода и 4 супени лъжици бял оцет. Оставете го да поври и прецедете. След това накиснете яйцето до постигане на желания цвят.

Лилава боя за яйца

Изсипете около чаша червено вино в буркан. Добавете яйце и оставете да кисне, докато сте доволни от цвета.

Кафява боя за яйца от кафе

Сложете 4 супени лъжици кафе и следвайте стъпките, описани по-горе.