Бум на летните вируси край морето

деца море

Дълги опашки от пациенти със стомашно-чревни разстройства се извиват пред лекарските кабинети по морето, предаде BTV. Повечето от тях са повалени от ентеровируси. Усложненията може да са сериозни, предупреждават медиците.

В Националната референтна лаборатория по ентеровируси по безспорен начин се доказва дали даден пациент е заразен или не. Все още не се отчита повишено ниво на заболеваемост, което е характерно за сезона. Пораженията от ентеровирусите може да са много сериозни и да доведат до трайни увреждания.

„Добре е да спазват хигиена, да мият ръцете с топла вода и сапун, да подбират храната, която консумират, условията, при които тя е приготвена, начин и време на съхранение след закупуването й, количеството, комбинацията със слънчевите бани, евентуално с алкохолна консумация. Когато става въпрос за деца, да се полагат усилия за съхраняване на имунитета им, да не бъдат прегряти”, обясни за BTV д-р Христина Димитрова.

Антибиотиците не само непомагат при подобен тип проблеми, но и влошават стомашно-чревната флора, което забавя възстановяването. Веднъж попаднал в организма, вирусът е неконтролируем, а пораженията – непредсказуеми.

Как да се предпазим?

Когато става дума за летни вируси, най-важното е превенцията. Не чакайте кошмарът на стомашно-чревните проблеми да ви порази, за да вземете мерки. Вместо това още при пристигането си изключете напълно консумацията на чешмяна вода, в това число айран, лед в напитките и таратор, които също съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество, за да се стигне до инфекция.

Не консумирайте храна от съмнителни източници и спазвайте стриктна хигиена – миене на ръцете възможно най-често, използване на антибактериални разтвори за ръце и т.н.

Друга важна стъпка е приемът на пробиотици. Приемайте пробиотици още при тръгването си с предпазна цел и ги приемайте през цялата ваканция. Съществуват варианти, както за възрастни, така и за деца.

 

Вижте още:

С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка

7 суперхрани за имунитет през лятото

Закаляване на бебето за по-добър имунитет

 

Коментарите са изключени.