Да продадеш детето си: как гладът принуди родителите в Афганистан да търгуват с деца

Снимка: Bnt.bg

Умиращи от глад бедни афганистански семейства продават децата си за нищожни суми, за да оцелеят.

След идването на власт на талибаните Афганистан е на ръба на икономическа криза, заради която бедни семейства продават децата си в отчаянието си. Близо милион деца са изложени на риск от глад, предупреди ООН.

Малко село в афганистанската провинция. Столицата Кабул е далеч. Тук хората живеят предимно в глинени къщи. Почти няма работа, а бедността е повсеместна. Мария и четирите ѝ деца също гладуват. Тя е продала вече двама от синовете си и едната си дъщеря. В замяна е получи 280 евро.

„Парите не ми стигат, работя на три места. Нямаше какво да направя. Разбира се, помня децата си, как мога да не мисля за тях“, разказва през сълзи Мария.

Талибаните, чиято идеология е радикалният ислям, са отново на власт от август 2021 година. Продажбата на дете рядко помага дългосрочно. В повечето случаи семействата не успяват да се измъкнат от бедността. Някои биват продадени, за да бъдат омъжени млади. В продължение на 20 години правозащитни организации се опитват да сложат край на тази традиция, но без успех, съобщава DW.

Към момчетата интерес проявяват както талибаните, така и други екстремистки групи, които ги купуват и индокринират от ранна възраст. От години броят на самоубийствата на младите жени расте, защото не издържат психически на случващото се.

Коментарите са изключени.