Да се плаща такса преглед и за деца настояват джипита

преглед дете доктор болести лекар

Всички да плащат пълният размер на таксата за преглед при джипи, дори децата, пенсионерите и болните, като тези с онокозаболявания, които сега са освободени от нея. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, пише „Монитор“. Именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите, мотивират се от там.

Сега потребителската такса за посещение при личен лекар е 2,90 лева.

Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност с дадения пациент, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса, посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението. Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби. Предложението ни е разликата, която се получава от личния лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната грижа, защото това си е социална услуга, смята той.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита в здравеопазването също заяви, че личните лекари с прави в твърдението си, че парите им са малко.

Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат средствата им, каза той.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.