Да се плаща такса преглед и за деца настояват джипита

преглед дете доктор болести лекар

Всички да плащат пълният размер на таксата за преглед при джипи, дори децата, пенсионерите и болните, като тези с онокозаболявания, които сега са освободени от нея. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, пише „Монитор“. Именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите, мотивират се от там.

Сега потребителската такса за посещение при личен лекар е 2,90 лева.

Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност с дадения пациент, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса, посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението. Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби. Предложението ни е разликата, която се получава от личния лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната грижа, защото това си е социална услуга, смята той.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита в здравеопазването също заяви, че личните лекари с прави в твърдението си, че парите им са малко.

Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат средствата им, каза той.