Диетолози влизат в детските градини

хранене храна дете

Диетолози влизат в детските градини. Специалистите ще обучават готвачите в детските заведения как да приготвят здравословна храна за най-малките, предаде Нова ТВ. Експертите ще съветват персонала и какви храни да готвят за децата с алергии.

Вкъщи родителите често посрещат децата си с вредни храни и лакомства, защото се прибирали гладни от градината, споделят майки и татковци.

„Щом едно кремче за следобедна закуска не е достатъчно, значи детето вероятно вече има разширен стомах”, коментира диетологът Ипократис Пападимитракос.

Ако на децата се предлага филия с масло и сирене например, това е добре, смята Пападимитракос, тъй като малчуганите имат нужда, както от белтъчини, така и от мазнини. Но е за предпочитане тази филия да е с пълнозърнест хляб, а не с бял, какъвто е хлябът в повечето детски заведения.

Има и друга притеснителна тенденция. Децата си имат любими храни, затова и реагират спонтанно, когато видят на трапезата нещо ново.

Персоналът в столична детска градина се натъкнал и на нещо куриозно при провеждането на анкета сред родителите. Зададен им бил въпросът: Какво вечеря детето ви вкъщи? Някои майки и татковци отговорили с „Нищо”, а повечето с: „Вечеряме само в заведения”.

В Бургас пък стартира и пилотен проект за здравословно хранене в училищата. „Става въпрос за кардинална промяна – от ремонт на помещенията за хранене и готвене до здравословно меню, съобразено с вкусовете на подрастващите“, обясни кметът на града.

От следващата година ще бъде въведен и мониторинг на теглото и ръста на децата  и учениците според Индекс на телесната маса /ИТМ/, одобрен от Световната здравна организация.