Два случая на свински грип у нас – има ли опасност от епидемия?

грип

Два случая на „свински грип“ са доказани в страната. Единният е случай на 2-годишно дете в София, вторият заболял е на 30 години от град Сливен. Това съобщи пред „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „На 11 януари, бяха доказани двата нови случая на пандемичен грип. Доказването става в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“. Двамата заболели се намират в лечебно заведение, хоспитализирани в съответните болници“, уточни проф. Кантарджиев. Той допълни, че пробите са постъпили на 11 януари сутринта.

„Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип. Националната референтна лаборатория изследва проби на пациенти, които са хоспитализирани в лечебни заведения и са в тежко състояние“, каза още проф. Кантарджиев.

Той допълни, че постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев.

Източник: БЛИЦ

Comments are closed.