Електронен вариант на учебници се въвежда за всички ученици от 1 до 7 клас

Better Writer Ad

Държавата ще осигури електронно четими учебници за 1-7 клас във всички училища в страната, като промяната влиза в сила още тази учебна година.

Образователният министър Красимир Вълчев прогнозира, че учебниците могат да влязат в класните стаи след 30 дни, а и по-рано. Той уточни, че не става въпрос за електронни учебници, а за електронно четими такива. Разликата е, че в електронните учебници има допълнително съдържание, като филмчета или материали към всеки урок. Електронно четимите учебници имат напълно идентично съдържание с това на одобрения учебник, създаден като печатно издание.

Въвеждането на този вид учебници цели да се разшири достъпа до електронно съдържание, както и да се олекотят ученическите раници.

Правителството отпусна средства, за да имат достъп учениците до такива учебници. За електронно четимите им варианти на издателствата ще се заплаща допълнително 2.6% от цената на книжните варианти.

Министърът обясни, че заплащането на средствата се налага заради авторските права и администрирането на платформите. Почти всички издателства са заявили готовност да осигурят достъп до учебниците си. Възможността за електронно четими учебници ще се използва чрез платформа, която ще гарантира защитата на авторските права.

На сайта на Министерството на образованието ще има директория за достъп до всички електронно четими учебници. Книжните учебници за 1-7 клас остават, въпреки че над 95% от тях ще имат електронно четим вариант.

Източник