Нова епидемия от въшки! Ето как да премахнем малките нашественици:

въшки1

Въшките отново са на дневен ред и тормозят най-вече децата от детските градини и училищата, сигнализираха родители. От санитарните служби са разпоредили да се правят пълни проверки на учениците, защото епидемията вземала застрашителни размери. Учители от повечето училища са изпратили съобщения до родителите да преглеждат децата си, изпратени са им и указания как да се борят с паразитите. Някои дори получават списък с препаратите, които да използват.

За съжаление някои препарати не действат, оплакват се родители. Много от тях, които успеят бързо да решат проблема, се запасяват и със спрей срещу въшките. Рискът от повторно заразяване обаче е значителен, особено в детските градини и яслите, ако дори в косата на само едно дете е останала следа от малките нашественици.

„Детето ми е с въшки за четвърти път тази година“, оплаква се майката на четиригодишната Йоана. Детенцето посещава детска градина в София и често в групата има поне няколко деца, станали мишена на въшките.

Според санитарните инспектори, малката-голяма напаст – въшките, съвсем не е изчезнала, както считат мнозина. През последната година случаите с деца, прихванали въшки и гниди, драстично са зачестили.

Как да премахнем въшките?

Един от най-добрите резултати дава старата и изпитана рецепта от  газ, мас и оцет. Бъдете внимателни обаче с тази рецепта при малки деца – тя съвсем не е безобидна. Твърде дългото вдишване на газта, особено в затворено помещение, може да предизвика дихателни проблеми, главоболие, гадене и повръщане. За щастие днес вече са налице доста по-удобни и щадящи продукти под формата на шампоани, спрейове или лосиони.

Не мислете, че сте решили проблема с едно намазване. За по-голяма сигурност намажете детето повторно 7-8 дни след първата процедура, за да сте сигурни, че всичко е наред. Трябва да срешите косата върху бял чаршаф, за да видите дали ще паднат новоизлюпени. Използвайте гъст гребен и решете продължително.

Добрата новина е, че едва 10 дни след излюпването си въшките са способни да снасят свои яйца. Това е достатъчен период, за да се отървете от тях, преди да са започнали да се размножават.

 

Факти за въшките:

 • Въшките са малки безкрили насекоми, които живеят върху човешката глава.
 • Предпочитат най-топлите места върху човешката глава, например областта зад ушите или тила.
 • Нямат нищо общо с хигиената. Главовите въшки не правят разлика между суха или дълга, чиста или мръсна коса.
 • Хранят се с човешка кръв от скалпа до четири пъти дневно.
 • Хапейки скалпа вкарват вещество, слюнка. Това дразни скалпа и предизвиква сърбеж.
 • Не носят болести, но разчесването може да наруши целостта на кожата, правейки я податлива към инфекции.
 • Не могат да преживеят повече от 2 до 3 дни извън косата.
 • Могат да преживеят измиването на косата, като се захванат здраво за косата и затворят отворите по дължината на тялото си, през които дишат.
 • Размножават се много бързо. Женските въшки могат да снесат до 10 яйца на ден. Яйцата обикновено се откриват близко до корена на косата, непосредствено до скалпа. Те са по-трудни за отстраняване. Затова, колкото по-рано откриете въшките, толкова по-лесно ще можете да се избавите от тях.
 • Въшките са с големината на сусамено семе (3-4 mm), когато порастат напълно. Техните 6 крачета завършват с нокти, подобни на кукички, които използват, за да се захващат здраво за косата.
 • Яйцата се излюпват след 7 дни. Тези „бебета въшки“ се наричат нимфи. След 10 дни нимфите се превръщат в зрели възрастни, готови да снасят яйца.
 • Възрастните въшки живеят около 30 дни. За това време женските въшки могат да снесат 200 до 300 яйца.