Франция спира продажбите на добавка с Витамин D след смъртта на бебе

витамин Д

Better Writer Ad

Франция ще спре продажбите на лекарства с Витамин D, след смъртта на бебе, на което е давана добавката. Това обявиха здравните власти, съобщава Агенция „Франс прес“.

Агенцията, която осъществява надзора на безопасността на лекарствата и здравни продукти във Франция, обяви, че е взела предпазна мярка. Разследването е показало вероятна връзка между смъртта и приложението на „Увестерол Д“.

10-дневното бебе е починало на 21 декември, след като му бил даден „Увестерол Д“. Препаратът се предписва при дефицит на Витамин D при малките деца.

Агенцията и преди е издавала предупреждения за това как добавката се прилага след случаи на заболявания, особено при недоносените бебета и новородените под един месец.

Надзорната агенция е направила стъпки да спре продажбата на „Увестерол Д“ в близките дни.

Здравният министър Марисол Турейн обяви, че специфичният начин, по който продуктът се прилага, представлява риск, отколкото самият витамин.

В очакване на окончателното решение на надзорната агенция, тя призова родителите като превантивна мярка да не дават повече „Увестерол Д“ на децата си.

„Искам да успокоя родителите, които дават Витамин D на децата си в каквато и да е форма, техните деца са в безопасност“, заяви Турейн. Тя допълни, че само „Увестерол Д“ е засегнат.

„Увестерол Д“ е в течна форма във флакон, от която дозата се взима с пипета.

В имейл от 30 декември, видян от АФП, надзорната агенция е обявила, че бебе е починало в дома си от „сърдечно-дихателна недостатъчност“ след прием на доза „Увестерол Д“

Източник: News.bg