Грипна епидемия в 10 области, в Пловдив и Габрово ще учат дистанционно

Грипната епидемия обхвана десет области в страната. От днес противоепидемични мерки са обявени в Ямбол и Велико Търново, пише Offnews.bg.


Заради високата заболеваемост от 1 февруари епидемия е обявена и в Перник и Шумен. Най-много са регистрираните случаи в София-област, най-ниска е заболеваемостта в столицата.

До края на седмицата дистанционно ще учат в Пловдив и в няколко училища в Габровско. От утре се преустановява и присъственият учебен процес в Пазарджик, Варна и Перник.

В Бургас днес решават дали учениците да преминат на онлайн обучение или да излязат в грипна ваканция. В морския град миналата седмица беше обявена грипна епидемия, но не се взе решение за преустановяване на учебния процес. Това доведе до увеличаване на болните деца – най-много тези между 5- и 14-годипна възраст.

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се провежда стриктен ежедневен филтър.