Изчислиха от колко часа сън се нуждаят децата

дете сън

Американски учени определиха идеалното времетраене на здравословния сън при децата от 4 месеца до 18 години, пише в. „Дейли мирър“.

Препоръките варират от 16 часа на денонощието за пеленачетата до 8 часа за тийнейджърите. Учените предупреждават и за опасностите от недоспиването при децата и неговото отражение върху поведението им.

И така, пеленачетата от 4 до 12 месеца трябва да спят минимум 16 часа в денонощието. За възрастовата група между 1 и 2 години идеалната продължителност е 11-14 часа. На малчуганите на възраст 3-5 години са им необходими 10-13 часа сън. На 6-12 годишните – между 9 и 12 часа. А тийнейджърите на възраст между 13 и 18 години се нуждаят минимум от 8-10 часа сън.

Ако се спазват тези препоръки, здравето на децата се подобрява, както и чувството им за щастие Те по-добре усвояват преподавания материал, по-добре се концентрират. И обратното – при недоспиване децата са по-предразположени към диабет, затлъстяване и депресия. Те стават и много по-раздразнителни, за което родителите често не си дават сметка коя е първопричината.