Кандидатстването след 7-ми клас става задължително, дори детето да не сменя училището

ученици

От 2017 г. приемът след 8-и клас отпада, като кандидатстването след седми клас става задължително, независимо дали ученикът сменя своето училище или остава в същото. Това стана ясно от думи на шефа на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Тя разтълкува някои заложени в новия училищен закон промени в отговор на многобройни питания на родители.


Тези нови правила на практика ще започнат да се изпълняват от следващото лято, когато е и краят на учебната 2016/2017 година. Така вече диплома за основно образование ще получават седмокласниците, а не завършилите осми клас, както беше до момента.

Доскоро след седми клас кандидатстваха само деца, изявили желание да учат в езикови, математически или природоматематически гимназии. С промяната на кандидатстване ще подлежат всички ученици, независимо от интересите им.

От това лято кандидатстването и приемът ще стават на базата на точки от два балообразуващи предмета и от резултатите от изпитите за националното външно оценяване. Тези балообразуващи предмети ще се определят от директорите на съответното училище. За целта оценките за годината ще се превръщат в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата – 39, четворката – 26, а тройката – 15.

Максималният брой на точките при балообразуването ще е 500, като 400 от тях идват като обобщен резултат от националното външно оценяване по български език и по математика, а 100 – от два балообразуващи предмета от дипломата.