Майка спаси рожбата си с цената на собствения живот

бебе новородено

32-годишна жена с диагноза рак на гърдата роди по спешност, в шестия месец, в столичната АГ болница „Майчин дом“, съобщават от здравното заведение.

Още в началото на бременността пациентката била диагностицирана и оперирана, пише Dariknews.bg. Лекарите я посъветвали да прекъсне бременността, но тъй като детето било много желано, жената отказала аборт, както и последваща лъче- и химеотерапия.

Болестта й обаче напреднала и при приемането й в „Майчин дом“, тя вече била с метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб. Освен това имала и редица придружаващи заболявания като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло.

„Пациентката е била посъветвана да постъпи в нашата болница, тъй като тук бебето има най-големи шансове за оцеляване. Клиниката ни по неонатология е не само най-голямото такова звено в страната, но и с най-добрата апаратура и специалисти“, разказа доц. Николай Доганов, който извърши цезарово сечение.

„Денят преди секциото направихме стройна подготовка като коригирахме анемията с кръвопреливане. Предприехме необходимите реанимационни действия за бебето и резултатът е налице. Роди се момченце с тегло 910 гр., във видимо добро състояние, което в момента е в интензивно отделение и за него се полагат изключителни грижи то да бъде стабилизирано“, заключи доц. Доганов.