На 6 март стартира занаятчийско училище за деца в Стария град на Пловдив

Занаятчийско училище за деца отваря врати от 6 март в Пловдив. То ще се намира в 20 работилници на територията на Старинен Пловдив, в които майстори занаятчии показват своето изкуство на пловдивчани и гостите на града. Това каза зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Право на обучение, което ще бъде безплатно, имат всички деца от пловдивските училища, като могат да избират кога да се обучават – дали от март до юни, или през септември и октомври. През останалите летни месеци работилниците ще бъдат отворени за възрастните и туристите, които на място ще могат да си изработят сувенир от Пловдив. Така, по думите на Панов, може да се организира и „Туризъм на преживяното“.

Училището на занаятите е и в помощ на майсторите от етнографския проект „Улица на занаятите“, от една страна, а от друга – възможност да се съхранят българският бит и култура и да се предадат на децата, коментира председателят на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева. Тя уточни, че проектът се финансира от Министерството на културата и е на обща стойност 100 000 лева. Сред занаятите посочи: рисуване върху стъкло, художествена керамика, пекарство, художествени тъкани, художествена обработка на дърво, ремонт на старинно оръжие, иконопис и други.

Пламен Панов добави, че след приключване на проекта ще се търсят инструменти за неговото продължение. Съществува вариант за споразумение с Министерството на образованието и науката децата, в часовете по трудово обучение, да посещават ателиетата на „Улицата на занаятите“.