Нова онлайн платформа намира заместници на отсъстващи преподаватели

Нова онлайн платформа за заместващи учители вече позволява на директора да намира за минути преподавател, който да вземе часа на отсъстващ колега. Системата е разработена от Националния център за безопасен интернет, съгласувано с МОН и със съдействието на партньорската Мрежа на учителите-новатори.

Ако например към 8 часа сутринта директорът разбере, че учител е болен и няма да дойде на работа, може да влезе веднага в системата и да попълни там, че му е нужен преподавател, например по математика в прогимназиален етап. Системата веднага генерира списък със свободните учители от региона, в който се намира училището. Междувременно те също получават известие, че се търси преподавател, например за час, който започва в 9 ч. Имат възможност да реагират на мига и да отбележат дали са свободни и могат да го поемат.

В крайна сметка светкавично директорът получава таблица, в която са отбелязани тези преподаватели, които са отговорили положително, че могат да вземат свободните часове. От тях школският шеф може да избере, като прегледа профилите и квалификацията на желаещите. Има възможност да осъществи веднага пряк контакт онлайн, както и да отбележи в системата, ако установи недобросъвестно попълнени данни от страна на учител.

Първите проигравания показват, че действително още в 9 часа заместник може да влезе на мястото на отсъстващия титуляр, особено в големите градове София, Пловдив, Варна и там, където има университети с педагогически специалности, увери създателят на платформата Тодор Георгиев.

Системата, която се ползваше до момента, бе доста по-тромава. Директорите можеха да избират заместници от банка с кадри, създадена по програма „Без свободен час“, в която са предимно пенсионирани преподаватели. Тя се поддържа от Регионалните управления на образованието. Към нея МОН добави и списъка на желаещи студенти, който бе съставен през лятото заради очакваните проблеми с осигуряване на преподаватели по време на пандемията. Към момента в регистъра има общо около 2700 потенциални заместници, от които студентите са 1200.

Ако искат да наемат някого, досега при запитване директорите получаваха дълъг списък на хората с подходящия ценз и избираха наслуки, като се налагаше често да звънят на стационарни телефони, посочени от учители-пенсионери. Поради липсата на опция за райониране, отговаряха преподаватели от другия край на България. В крайна сметка откриването на кадри от банката се оказа толкова трудно, че опитът на повечето директори ги накара да предпочетат вътрешно заместване в екипа на школото. Това обаче претоварва много колегите на отсъстващ титуляр и покачва още напрежението и професионалното прегряване в системата.

Интегрират целия регистър на МОН

Цялата база данни на МОН е предоставена на създателите на новата онлайн платформа и вече е отчасти интегрирана. Създадени са акаунти на всички директори и на регистрираните учители, които искат да заместват. На всеки от тях е изпратен имейл, който го кани да влезе в новата платформа и да въведе данните си за квалификация. Много от тях вече са го направили, макар че платформата е в действие буквално от един ден. Функционалността й ще се покачи драстично, когато го сторят и още преподаватели. В платформата може да се регистрира и всеки нов желаещ, ако има подходящ ценз, като отбележи и района на местоживеенето си. Подава се информация за квалификацията, както и по кои предмети и в кои класове може да преподава.

Проектът лежал 12 г. в чекмеджето

Парадоксът е, че системата е разработена още преди 12 г. До момента обаче нуждата от заместници не е била толкова голяма. Едва в този момент заради пандемията се наложило проектът да бъде изваден от чекмеджето и реализиран. Поради това, че голяма част от часовете в момента се взимат онлайн заради противоепидемичните мерки, създателите й са добавили в платформата и виртуална класна стая. При нужда, срещата между заместник и ученици може да стане директно там. Така платформата улеснява и значително ускорява намирането на подходящи педагогически специалисти, които да помогнат на училища с отсъстващи преподаватели.

Източник: www.marica.bg

Коментарите са изключени.