Вече няма да пишат оценки на ученици от 1 до 3 клас

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг

На учениците от първи до трети клас, включително, да не се поставят количествени оценки. Това гласува парламентарната образователна комисия на днешното си заседание, обсъждайки текстове за второ четене от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, предаде Дарик.

Някои от депутатите все пак искаха да има количествени оценки за учениците във втори и трети клас, тъй като това поискали на среща с тях учители и директори на училища. Според тях не бива да се страхуваме от оценки във втори и трети клас, защото те имат възпитателен ефект върху учениците. Колкото по-рано децата бъдат оценявани с количествени оценки, толкова те по-бързо и лесно ще се развиват, заяви Михов.

Въпросът да има или да няма оценки до трети клас е дискусионен, тъй като мненията на учители и родители са полярни по него, както и на обществото като цяло.

Според народните представители от ГЕРБ трябва да се остави време на учениците до 9-10 години да трупат знания, за да не „стават бележкари”.

Председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ отбеляза, че във Финландия, в която в средното образование учениците имат много високи резултати, децата в много късна възраст получават оценки. Целта е в тази възраст учениците да придобият знания и умения, и затова финландските деца ходят с удоволствие на училище, което не може да се каже със сигурност за българските ученици, заяви Дамянова.

Сега в първи клас учениците завършват с една годишна качествена оценка, във втори и в трети клас имат количествени и качествени оценки, като учениците сега не повтарят до четвърти клас, каза зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Депутатите от комисията гласуваха също, че учениците няма да повтарят от първи до четвърти клас, но ще има допълнителни занимания с изоставащите деца. Промените ще влязат в сила след окончателното приемане на законопроекта за училищното образование от Народното събрание.