Окончателно: детските градини и яслите отварят на 22 май

Better Writer Ad

Детските градини и яслите в страната ще подновят работата си от 22 май. Решението беше съобщено от министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев във вторник. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите.

За отварянето на градините се обявиха много родители, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им. Има обаче и семейства, които нямат намерение да пуснат децата си на градина.

Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни. В първия ден се очаква това да са основно частни забавачки. Повечето общински градини щели да работят от следващата седмица. Преди това ще се питат родителите дали смятат да заведат децата си на забавачка. Подобно допитване е се прави в края на всяка седмица, за да се планира работата на градината за следващите дни.

Все пак властите препоръчват на хората, ако могат да оставят децата си вкъщи, тъй като това е най-сигурната среда. Това важи с още по-голяма сила, ако децата живеят заедно с възрастни, или ако трябва да се ползва обществен транспорт, за да се стигне до забавачката. За това и посещенията няма да са задължителни, а по желание на родителите. Отсъствието от градина няма да води до спиране на социални помощи.

Без ограничение за броя на децата в група

Въпреки анонсите от представители на Националния оперативен щаб, че детските градини вероятно ще работят при ограничен брой на децата в група, формално такова изискване няма да бъде поставено. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че ограничение не се налага, тъй като при наплив от деца ще трябва да се правят посещения на смени – едната седмица едните, другата – другите.

Очаква се броят на децата в група да е по-малък от нормалния – около 10-12 деца, а в големите градове средно по 15 – 18. Ако по изключение се получи многочислена група, директорите ще реорганизират работата, за да намалят броя на децата. В градините, в които има достатъчно помещения, децата ще се разделят на по-малки групи. Може да се мине и към полудневна организация, коментира Вълчев, но това бил „най-лошият случай“.

Според проучване на МОН 38% от родителите били готови веднага да пуснат децата си на градина. Около 30 на сто се колебаели и изчаквали мнението на специалистите. От образователното министерство се надяват това, както и предстоящата лятна ваканция, през която традиционно децата в забавачките са по-малко, естествено да доведат до избягване на струпването на много малчугани в градините.

Допълнителни мерки

При връщането на децата в градините ще се спазват противоепидемични мерки. Персоналът ще трябва да носи предпазни средства – основно маски и/или шлемове. Ще се прави честа дезинфекция на помещенията и на двора. Дистанция между децата в групите няма да се спазва. Няма да се смесват само малчуганите и персоналът от отделните групи.

Както и досега здравословното състояние на децата ще се проверява на входа. Температурата им обаче няма да се мери всеки ден, а само първия път, когато постъпят в забавачката. Това ще става с живачен термометър, тъй като дистанционните не давали точни резултати. В следващите дни това няма да се прави от сестрата в градината. Препоръчва се на родителите да мерят температурата на децата си преди да ги заведат и да оставят детето вкъщи, ако тя е над 37.3 градуса.

При връщането в градините няма да се изисква контактна бележка от личния лекар или изследвания, които по принцип са нужни при дълго отсъствие, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Целта е да не се получава струпване пред лекарските кабинети и лабораториите, тъй като времето за подготовка на документите е кратко. По принцип контактните бележки са и един от безсмислените документи, изисквани от родителите, тъй като те се съставят от личните лекари на базата на декларация от страна на родителя.

За разлика от отпадането на здравните документи от родителите ще се иска да подпишат извънредно декларация, че са запознати с мерките и изискванията в градината. Тя ще е за „информирано съгласие и споделена отговорност“ и за това, че детето се е върнало в забавачката по желание на семейството.

При случай на заразяване с коронавирус, ще се обявява карантина. Ако децата са контактували само с тези от своята група, само тя ще е под карантина. Ако има контакти с повече деца, под карантина ще е цялата градина. И в двата случая няма да се приемат нови деца. Ще се действа както при случаи на други заразни заболявания като варицела. В тези ситуации болните деца остават вкъщи, а тези, които са имали контакт с тях, продължават да ходят на градина, но се отделят от останалите.

„Нямаме притеснения за децата, а за персонала“, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

До 10% от персонала не иска да се върне на работа

По данни на образователното министерство няма голям проблем с желанието на служителите в градините да се върнат на работа. Според направено проучване сред преподавателите и помощния персонал едва 10 на сто от хората се притеснявали да работят отново.

Според Вълчев тези хора имат право да си пуснат отпуск, а отсъствието им няма да затрудни работата на забавачките, тъй като се очаква и децата в тях да са по-малко.

Както и до момента, при отсъствие на учител, групата може да бъде поета от помощник-възпитателя, или да се извика заместващ преподавател.

Източник: Mediapool.bg