Отпускат по 375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия

20 млн. лева са за тези от тях, които са в неплатен отпуск

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск в размер на 375 лева., това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Министерски съвет. В него участват премиерът Бойко Борисов, както и министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на Сачева, новата помощ от държавата ще се дава при случаи, в които двамата родители или самотният родител нямат възможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи  и когато са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична от следващата седмица. Най-късно от вторник, хората които попадат в тази категория, могат да кандидатстват за нея. Отделени са 20 млн. лв за това като подоходния критерий е месечния доход на член на семейството да е 610 лв, колкото е минималната работна заплата.

„С тази мярка подкрепяме работещите родители и тези, които нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си“, заяви министър Сачева.

Тя коментира и мярката на 60/40, към вчерашния ден общият брой на подадени заявление е 2016 за почти 30 хиляди работници и служители. Това е за девет дни, което е показателно според нея дали мярката работи. За трети пореден ден вчера има намален брой на регистрираните безработни, отбеляза още тя и допълни, че помощта би стигнала за 55 хиляди семейства.

Министър Горанов коментира финансовите мерки, свързани с банковите кредити. По думите му  търговските банки и БНБ след решение на Европейския банков орган  прие единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от шест месеца, който изтича до 31-и декември 2020 г.

На отсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужване или с просрочие не повече от 90 дни към 1-и март 2020 г.

По думите на Горанов, всеки клиент може да се свърже с обслужващата го банка и да заяви, че иска да се възползва от предлаганите облекчения.  Три стандартни механизма са разписани – отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на лихва до 6 месеца и още един механизъм за револвиоращи продукти, който е публикуван на страницата на БНБ.

Източник: Dnes.bg

Коментарите са изключени.