Служебният кабинет пуска проектиране на изцяло нова детска болница

В рамките на дни може да бъде бъде издадена виза за проучване и проектиране на изцяло нова сграда за Национална детска болница на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра – каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план.


Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова. Комитова и колегата й от МЗ Стойчо Кацаров приеха представители на протестиращите по разпореждане на служебния премиер Стефан Янев. По-рано днес родители и представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ излязоха на протест пред Министерския съвет. Те недоволстваха от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле в кампуса на Александровска болница.

За това има и сключен договор с фирма „Главболгарстрой“, който предвиждаше реконструкция на старото скеле. После обаче в сюжета изненадващо се намеси бившият премиер Бойко Борисов, който разпореди сградата да се бутне и да се строи наново на базата на съществуващия договор със строителната фирма. Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки.

Източник: segabg.com