Стартира първият виртуален кабинет по асистирана репродукция у нас

За осма поредна година фондация „Майки за донорство“ и болница „Надежда“ организират благотворителната кампания „Дни на донорството“. Тя ще се проведе на 4, 5 и 6 декември и има за цел да даде гласност по темата за донорството на яйцеклетки и сперматозоиди в България и да подпомогне максимално голям брой двойки с репродуктивни проблеми.

В рамките на кампанията ще се извършат над 100 безплатни първични прегледи. Като част от инициативата е организиран Коледен базар, средствата от който се насочват към нуждаещи се от финансиране за инвитро процедура с донорска яйцеклетка.

Безплатните първични консултации със специалисти по репродуктивна медицина ще се извършват от специалистите по асистирана репродукция на МБАЛ „Надежда“ д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

Консултациите ще се проведат на 5 декември, без значение от причината за липса на забременяване и без доказана нужда от донорска яйцеклетка.

Тази година фондация „Майки за донорство“ стартира и първия виртуален кабинет по асистирана репродукция в България. Двойки с репродуктивни проблеми от цялата страна ще могат да направят първична консултация и да начертаят план за действие със специалист от болница „Надежда“, без да пътуват.

От 2014 г. до днес от фондация „Майки за донорство“ са работили с над 4 000 донора на яйцеклетки и сперматозоиди.

Общо родените бебета с донорска яйцеклетка за този период с подкрепата на фондацията са над 2000, което се равнява на едно бебе всеки ден за последните 6 години.

Базарите на фондацията са осигурили финансиране за 90 двойки от 2015 г. насам, а набраните средства са в размер 450 000 лв. От тях са се родили 81 бебета, 3 са на път, а 6 трансфера на ембриони предстоят.

Коледният благотворителен базар ще се проведе и през трите дни на инициативата на входа на болница „Надежда“.

Пациенти на болница „Надежда“ ще могат да заявят участие в томбола за спечелване на един подарък от 3 ин витро процедури с донорска яйцеклетка, 2 пакета „Раждане“ и 2 заснемания на раждане от видеоекипа на N-media.

Заявката за участие става лично и на място в лечебното заведение.

Източник: Puls.bg