Тайната на осиновяването може да отпадне

езиково развитие бебе

Да отпадне тайната на осиновяването. Тази промяна в семейния кодекс се обмисля в правосъдното министерство, стана ясно от думите на ресорния зам.-министър Вергиния Мичева на кръгла маса в парламента.


Освен промени в Семейния кодекс, се работи и по изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

С тях се въвежда институтът на сините стаи, където деца да бъдат разпитвани само веднъж. Те ще бъдат поставяни в детска стая и с тях ще разговаря специално подготвен човек, а зад венецианско стъкло ще наблюдават разговора съдия, прокурор и адвокат.

„Въпреки че България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето още през 1992 г. и досега правото на детето да знае своя произход не е гарантирано. Има процедура в Семейния кодекс, съгласно която осиновен може да поиска от съда да бъде разкрита информация във връзка с неговото осиновяване, само ако важна причина налага това. Статистиката на съдебната практика показва, че обикновено тези молби се отхвърлят от съда. Дори при медицински причини, съдът не разкрива информация за биологичния произход. Смятаме, че тази тайна на осиновяването трябва да отпадне. Като достъпът на осиновените до информация за техния произход следва да е много по-опростена – за медицински цели ще е лека административна процедура. Но ако идеята е да достигнат до лична среща със своите биологични родители, тогава трябва да се преценят и правата на родителите – дали искат такава среща или не. Тогава със социална услуга, с медиатори, ще осигуряваме и такава възможност“, добави Мичева.

Източник: Dariknews.bg