Творческа работилница за деца организират от БАН

работилница деца бан

В рамките на изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“, НАИМ при БАН организира творческа работилница за деца. Целта на работилницата е да потопи децата в атмосферата на Римската империя от началото на новата ера, като пресъздаде пред тях епохата по интригуващ и запомнящ се начин.

Заниманията включват разглеждане на съкровището от Боскореале, беседа на тема сребърните сервизи и кухнята в Римската империя, рисуване с акварелни бои, изработка на съд-реплика от картон и на плодове от глина по образец от римски стенописи. Наред с това децата ще научат факти за изригването на Везувий и съдбата на Помпей и околностите през 79 г. сл. Хр., ще видят на живо сребърното съкровище от Боскореале, укрито при заплахата от изригването на вулкана, но също и предметите от римската вила при Чаталка, близо до Стара Загора, част от изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“, и ще разберат какви храни са присъствали на римската трапеза. По време на творческата част децата ще имат възможност да създадат свои произведения – реплики на римски съдове и рисунки, които след това ще бъдат изложени в Залата за временни изложби в музея.

Целта на работилницата е да предизвика у младите хора траен интерес към историята и археологията. Това е поредната инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, насочена към децата. Програмите им са предназначени за ученици в най-ранна училищна възраст. Идеята на музея е да организира ежегодно подобни инициативи и постепенно да надгражда познанията на малките, като ги интригува, обучава и забавлява едновременно.

Работилницата е предназначена за деца между 8 и 12 години и ще се проведе в сряда, 24 юни, от 10 до 13 часа в сградата на музея. Необходимо е предварително записване на касата на музея от 10 до 18 ч. всеки ден до 23 юни (вторник) 2015 г. включително. Местата са ограничени.

За изложбата:
Изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов и Посланика на Република Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, бе открита на 22 май т.г. и ще остане в музея до 23 август. Организирана е от Националния археологически институт с музей при БАН и Музея Лувър, в сътрудничество с Министерството на културата на Република България, Посолството на Република Франция в България, Френския културен институт в София и Сдружение „Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра“.

Заедно с нея, НАИМ при БАН откри още една изложба „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“, която ще бъде обект на вниманието на творческата работилница за деца на 24 юни. Изложбата е организирана съвместно с Регионалния исторически музей в Стара Загора и представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора.