Дебатът “За” и “Против” ваксините се разгорещява

Педиатри искат да споделят с родителите отговорността за ваксините

деца, ваксини, имунизации, петвалентна ваксина, списание родител

„Стоп на задължителното ваксиниране” прокламира международен протест днес. Организиран в социалните мрежи, онлайн протестът обхваща България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Хърватия.

Подкрепящите го български пациентски организации пък призоваха в ефира на Нова телевизия да се създаде национална програма за обезщетяване на децата, пострадали от ваксини, предаде news.bg. Според пациентските организации трябва да има индивидуален подход към всяко дете, преди ваксинации да се проверява какви са здравните показатели на всеки малчуган, както и какви наследствени здравни обременености има.

Идеята бе подкрепена и от общопрактикуващ лекар, който изтъкна, че е виждал много деца с лоша реакция към ваксини и не иска да носи сам цялата отговорност за това, а да я споделя с родителите, които да са направили информиран избор.

Този лекар не заслужава да има диплома, ако дойде на изпит при мен, ще го скъсам, възмути се завеждащият отделение в инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, защитаващ тезата в полза на задължителното ваксиниране.

Човек не може да бъде ваксиниран насила, но трябва на всеки да се каже, че, ако не се ваксинира, може да се срещне със заболяване. Системата не може да понесе едно огромно количество хора, които са готови да увредят децата си, за да получават социални помощи, аргументира се медикът.

Comments are closed.