Задължителното работно време става 5 часа, вместо 8

Така майките ще могат да се грижат за детето си, ако е болно, смята социалният министър

работно време, Списание Родител, Родител.бг, Roditel.bg

Better Writer Ad

Задължителният работен ден ще бъде намален от 8 на 5 часа. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Работната седмица обаче остава ограничена на 40 часа и 5 работни дни, пише в. „24 часа“.

Промяната се прави, за да се даде възможност на всички работещи да ползват гъвкаво работно време, обясни Калфин. Реално тя позволява работникът да се труди само по 5 часа един или два дни от седмицата, а в останалите да си отработи часовете, докато станат 40 седмично.

Така майки ще могат да се грижат за болно дете или да свършат неотложна лична работа, без от това да страда кариерата и фирмата им, обясни вицепремиерът.

Работодателят ще определи кои са задължителните 5 работни часа, както и 12-часов период от денонощието, в който може да става отработването. Тази практика съществува в европейските институции, социалното министерство също я ползва в момента за чиновниците си, каза вицепремиерът. Задължително условие е пропуснатите часове да се наваксат още същата работна седмица.

Освен това отработването не трябва да нарушава задължителните по трудовия кодекс 12-часова междудневна и 48-часова седмична почивка. Ползването на намалените работни дни и отработването ще става с разбирателство между работника и шефа му, каза Калфин.

Новите текстове дават и възможност шефът да позволи на работника да покрие работните си часове от вкъщи. И сега има възможност за гъвкаво работно време, но тя е прекалено усложнена и не се ползва, мотивира се Калфин.

Промените в КТ предвиждат и 2-годишно майчинство на родилите трето или следващо дете жени. Досега само за първите две деца се полагаше 2 г. майчинство, а за трето срокът бе година и половина.