21 000 деца – без места в яслите в София

детска ясла

26 829 са родените деца в София през 2014-а и 2015 година, според данни на НСИ. В същото време обявените места за прием в общинските детски ясли за двата набора са общо 5550, пише Frognews.bg. За родените миналата година местата са 2065, а за родените през 2014 г.- 3482. Това означава, че потенциално родителите на 21 279 деца няма да могат да разчитат на ясли, като всички кандидатстват за ясли.

През 2015 година реалният недостиг за яслените групи, от подалите документи е бил за над 6100 деца. Точната бройка тази година ще стане ясен и предстои да бъде обявена.

„При децата между 3 и 6 години тази година вече видимо се изравняват броя на местата и броят на чакащите. Тоест вече успяваме в много от районите на София да преодолеем трупания години наред недостиг, благодарение на инвестициите и строителството на нови детски градини, което продължава и тази година“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че 8 детски градини се строят в момента различни райони на столицата. Поради натовареността на някои от районите обаче все още ще има чакащи – например „Красно село“ и „Триадица“.

Първата изцяло детска ясла в момента се строи в ЖК „Люлин“, тъй като в този район няма нужда от градина. Затова ще заложим изцяло на яслени групи, за да можем да работим и в тази насока“, каза още Фандъкова.

Снимка: http://odz.gornamalina.eu