3 рецепти с пълнозърнесто брашно, които да приготвим за цялото семейство

рецепти с пълнозърнесто брашно

1. Пълнозърнести палачинки

Продукти:

  • ½ чаена чаша пълнозърнесто брашно
  • ½ чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • ½ чаена чаша фини овесени ядки
  • 1 яйце
  • 2/3 чаена чаша прясно мляко
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 ванилия – по желание
  • Плодове за плънка на палачинките – според вкуса

Приготвяне:

Овесените ядки се смилат на прах и се смесват заедно с пълнозърнестото брашно и канелата в голяма купа. Към тях се прибавят бакпулверът, солта и захарта. Всичко се разбърква така, че сухите съставки да се размесят добре. Към тях се добавят яйцето, прясното мляко, киселото мляко и ванилията. Междувременно на загрят котлон се поставя тиган, фино намазан с масло. С помощта на лъжица се слага част от получената палачинкова смес в тигана и се разнася внимателно в кръг. След 2-3 минути палачинката се обръща. Готовите палачинки се гарнират с нарязани плодове по избор.

 

2. Плетена содена питка 

Продукти:

  • 2 чаени чаши пълнозърнесто брашно
  • 1 чаена чаша бяло брашно
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжичка сол
  • Зехтин за готвене

Приготвяне:

В голяма купа се смесват двата вида брашно, солта, медът, лимоновият сок и содата за хляб. С 200 милилитра хладка вода се замесва меко тесто, ако е необходимо, се долива още малко вода. Тестото се поставя в купа, намазана със зехтин, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да си почине 15 минути. След това се разделя на 3 топки и всяка от тях – на още три. Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка, общо 3 плитки. Завиват се последователно една около друга в тава, като се започва от средата. Питката се намазва със зехтин и се пече в загрята на 180 градуса С фурна с вентилатор за около 25-30 минути.

3. Сладки питки с пълнозърнесто брашно, орехи и стафиди

Продукти:

  • 1 килограм пълнозърнесто брашно
  • 500 милилитра топло прясно мляко
  • 11 грама суха мая
  • 1 чаена лъжица сол
  • 50 грама разтопено краве масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 70 грама смлени на едро орехови ядки
  • 80 грама стафиди

Приготвяне: 

Маята се разтваря в топлото мляко заедно с меда. Към брашното се прибавят маслото, солта, орехите и стафидите. Замесва се меко тесто, което се поставя за един час в купа, намазана с масло. След като втаса, тестото се разделя на 24 питки, които се оформят на топки. Топките се нареждат върху хартия за печене, покриват се и се оставят на топло място за 30 минути. Преди печене се оформят като малки питки и се пекат в предварително загрята на 220 градуса С фурна за 10 до 15 минути или до готовност.