Салата със зелена ябълка, авокадо и спанак
Продукти:
- 1 авокадо
- 1 глава червен лук
- 1 зелена ябълка
- Шепа бейби спанак
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица винен оцет
- Сол на вкус
Приготвяне:
Авокадото се почиства и нарязва на кубчета. Червеният лук се нарязва на тънки полумесеци, а зелената ябълка се обелва и се нарязва на пръчици. Към тях се добавя спанакът и салатата се разбърква. Накрая се полива със зехтина и винения оцет и се посолява на вкус.
Салата със спанак и манго
Продукти:
- 100 грама спанак
- Сокът от ¼ лимон
- Зехтин – на вкус
- 1 малка или ½ голяма краставица
- 50 грама манго
- 2 супени лъжици стафиди или сушени боровинки
Приготвяне:
Спанакът се измива добре и се залива с вряла вода, за да омекне, но без да губи от полезните си качества. Лимоновият сок се смесва с малко зехтин на вкус и се него се залива спанакът. Към тях се добавят нарязаните на ситно манго и краставица. Салатата се поръсва със стафидите (или боровинките), разбърква се добре и се поднася.
Салата със спанак, маруля и портокал
Продукти:
- 2 чаени чаши бейби спанак
- 1 маруля
- ½ портокал
- 4 малки филийки пълнозърнест сухар
- 2 супени лъжици белени слънчогледови семки
- Сол – на вкус
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици балсамов оцет
Приготвяне:
Зеленолистните се измиват добре и се слагат в салатиера, като марулята се нарязва, а спанакът може да се накъса или да се остави на малки листенца. Салатата се посолява и разбърква добре. Портокалът се обелва и нарязва на кубчета, след което се добавя към зеленолистните. Сухарът се натрошава и също се прибавя към салатата. Всичко това се залива със зехтина и балсамовия оцет, отново се разбърква много добре и накрая салатата се поръсва със слънчогледовите семки.
Салата от ябълки, спанак и орехи
Продукти:
- 2 средно големи ябълки
- Шепа бейби спанак
- 2 стръка ситно нарязана целина
- 50 грама високомаслено кисело мляко
- 30 грама счукани или нарязани на ситно орехи
- Сол, черен пипер и зехтин на вкус
Приготвяне:
Ябълките се измиват, обелват и почистват, след което се нарязват на кубчета. Към тях се добавят спанакът и целината, нарязана на ситно. За дресинг се смесват киселото мляко с малко зехтин и сол на вкус. Салатата се обърква добре заедно с дресинга и се поръсва с орехите.
Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg