4 рецепти за свежи и полезни супи от зеленолистни

зеленолистни супи за деца

  1. Супа с пиле и спанак

Продукти:

  • 200 грама пилешки гърди

  • 1 стрък праз

  • 2 стръка целина

  • 150 грама бейби спанак

  • 1 средно голям морков

  • ½ лимон

  • 2 супени лъжици соев сос

  • 1 супена лъжица натурално нишесте

  • 1 супена лъжица разтопено краве масло

  • Магданоз – на вкус

Приготвяне:

Стеблата на целината, моркова и праза се нарязват на ситно и се сваряват за 5 минути в гореща вода. Месото се нарязва на малки кубчета, поставя се в купа и към него се добавят нишестето, половината от лимоновия сок, соевият сос и разтопеното масло. Месото се маринова за 10-15 минути, след което се добавя към врящите зеленчуци. Изчаква се супата отново да кипне и след 5-6 минути се добавя останалият лимонов сок. В чинии за супа се разпределят листенца спанак и нарязани на ситно листа целина. Върху тях се налива горещата супа и се поднася с магданоз.

  1. Магданозена крем супа

Продукти:

  • 160 грама магданоз

  • 4 пера зелен лук

  • 4 големи картофа

  • 1,5 литра пилешки бульон

  • 300 милилитра сметана

  • 6 супени лъжици зехтин за готвене

  • 2 скилидки чесън

  • Сол, черен пипер – на вкус

Приготвяне:

Магданозът се измива и листата се отделят от стеблата, които се нарязват. Зехтинът се загрява в голяма тенджера на средна температура и заедно с него се задушават нарязаните на ситно листа зелен лук и стеблата на магданоза на слаб огън за около 10-15 минути. След това към тях се добавят и ситно нарязания чесън и картофите на кубчета. Всичко това се задушва наново за окол 10 минути, докато картофите омекнат. Прибавя се и бульонът и когато супата заври, се оставя да къкри отново за 10 минути. Междувременно половината от листата на магданоза се нарязват на ситно и се оставят настрана. Останалите листа се заливат с гореща вода, оставят се в нея за 30 секунди, след което се отцеждат и се изплакват със студена вода. Нарязаните листа магданоз се добавят в супата, която се готви с тях още около 2-3 минути и се сваля от котлона. Готовата супа се пасира заедно с бланшираните листа, в резултат се получава крем супа с мек зелен цвят. Накрая по желание се добавя сметаната и супата се подправя със сол и черен пипер на вкус.

  1. Супа от коприва и лапад

Продукти:

  • 2-3 чаени чаши листа от коприва

  • Около 15 средно големи листа от лапад

  • 1 кафена чаша ориз

  • 1 глава лук

  • 1 морков

  • ½ връзка пресен лук (само перата)

  • ½ връзка пресен чесън

  • 1 яйце

  • 2 супени лъжици слънчогледово масло или зехтин за готвене

  • Сол – 1 чаена лъжичка

  • Червен пипер – ½ чаена лъжичка

  • Магданоз – на вкус

Приготвяне:

Слънчогледовото масло (или зехтинът) се загрява в средно голяма тенджера, след което в нея се задушават за няколко минути лукът и морковът, нарязани на ситно. Към тях се прибавя измитият и отцеден ориз, който е предварително овкусен със солта и червения пипер. След като се задушават за кратко и периодично се разбъркват, оризът и зеленчуците се заливат с около 1.5 литра гореща вода и се варят в продължение на 10-тина минути. Накрая се добавят всички зеленолистни зеленчуци, нарязани на ситно – най-напред копривата и лападът, после пресният лук и чесънът и накрая магданозът. Супата се разбърква и се оставя да къкри още 10-15 минути или докато оризът се свари напълно. Яйцето се разбърква отделно и се прибавя много бавно на малка струйка при постоянно разбъркване. Супата е готова след още 2-3 минути и може да се поднесе с малко накълцан магданоз.

  1. Крем супа от тиквичка и зеленолистни

Продукти:

  • 1 голяма тиквичка

  • 4 средно големи пресни картофа

  • 2 чаени чаши спанак

  • 15 листа манголд

  • 3 листа киселец

  • ½ връзка копър

  • Сол – на вкус

  • Черен пипер – на вкус

  • 1 щипка кориандър

  • 1 чаена лъжица зехтин за готвене

  • Крутони от пълнозърнест хляб и билкови подправки според вкуса

Приготвяне:

Обелените и нарязани картофи и тиквичка се слагат в около 1.5 литра вряща вода. След тях се добавят зеленолистните – спанак, манголд, киселец, копър, които се измиват предварително и се нарязват на ситно. Добавят се и зехтинът и солта. Супата се оставя да се вари и малко преди зеленчуците да са се сварили напълно тя се овкусява допълнително с кориандър и черен пипер според вкуса. След като стане готова супата се пасира фино и се сервира с домашно приготвени крутони от пълнозърнест хляб с подправки по желание, например чубрица, босилек, кимион, куркума или розмарин.