Супа с пиле и спанак
Продукти:
200 грама пилешки гърди
1 стрък праз
2 стръка целина
150 грама бейби спанак
1 средно голям морков
½ лимон
2 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица натурално нишесте
1 супена лъжица разтопено краве масло
Магданоз – на вкус
Приготвяне:
Стеблата на целината, моркова и праза се нарязват на ситно и се сваряват за 5 минути в гореща вода. Месото се нарязва на малки кубчета, поставя се в купа и към него се добавят нишестето, половината от лимоновия сок, соевият сос и разтопеното масло. Месото се маринова за 10-15 минути, след което се добавя към врящите зеленчуци. Изчаква се супата отново да кипне и след 5-6 минути се добавя останалият лимонов сок. В чинии за супа се разпределят листенца спанак и нарязани на ситно листа целина. Върху тях се налива горещата супа и се поднася с магданоз.
Магданозена крем супа
Продукти:
160 грама магданоз
4 пера зелен лук
4 големи картофа
1,5 литра пилешки бульон
300 милилитра сметана
6 супени лъжици зехтин за готвене
2 скилидки чесън
Сол, черен пипер – на вкус
Приготвяне:
Магданозът се измива и листата се отделят от стеблата, които се нарязват. Зехтинът се загрява в голяма тенджера на средна температура и заедно с него се задушават нарязаните на ситно листа зелен лук и стеблата на магданоза на слаб огън за около 10-15 минути. След това към тях се добавят и ситно нарязания чесън и картофите на кубчета. Всичко това се задушва наново за окол 10 минути, докато картофите омекнат. Прибавя се и бульонът и когато супата заври, се оставя да къкри отново за 10 минути. Междувременно половината от листата на магданоза се нарязват на ситно и се оставят настрана. Останалите листа се заливат с гореща вода, оставят се в нея за 30 секунди, след което се отцеждат и се изплакват със студена вода. Нарязаните листа магданоз се добавят в супата, която се готви с тях още около 2-3 минути и се сваля от котлона. Готовата супа се пасира заедно с бланшираните листа, в резултат се получава крем супа с мек зелен цвят. Накрая по желание се добавя сметаната и супата се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Супа от коприва и лапад
Продукти:
2-3 чаени чаши листа от коприва
Около 15 средно големи листа от лапад
1 кафена чаша ориз
1 глава лук
1 морков
½ връзка пресен лук (само перата)
½ връзка пресен чесън
1 яйце
2 супени лъжици слънчогледово масло или зехтин за готвене
Сол – 1 чаена лъжичка
Червен пипер – ½ чаена лъжичка
Магданоз – на вкус
Приготвяне:
Слънчогледовото масло (или зехтинът) се загрява в средно голяма тенджера, след което в нея се задушават за няколко минути лукът и морковът, нарязани на ситно. Към тях се прибавя измитият и отцеден ориз, който е предварително овкусен със солта и червения пипер. След като се задушават за кратко и периодично се разбъркват, оризът и зеленчуците се заливат с около 1.5 литра гореща вода и се варят в продължение на 10-тина минути. Накрая се добавят всички зеленолистни зеленчуци, нарязани на ситно – най-напред копривата и лападът, после пресният лук и чесънът и накрая магданозът. Супата се разбърква и се оставя да къкри още 10-15 минути или докато оризът се свари напълно. Яйцето се разбърква отделно и се прибавя много бавно на малка струйка при постоянно разбъркване. Супата е готова след още 2-3 минути и може да се поднесе с малко накълцан магданоз.
Крем супа от тиквичка и зеленолистни
Продукти:
1 голяма тиквичка
4 средно големи пресни картофа
2 чаени чаши спанак
15 листа манголд
3 листа киселец
½ връзка копър
Сол – на вкус
Черен пипер – на вкус
1 щипка кориандър
1 чаена лъжица зехтин за готвене
Крутони от пълнозърнест хляб и билкови подправки според вкуса
Приготвяне:
Обелените и нарязани картофи и тиквичка се слагат в около 1.5 литра вряща вода. След тях се добавят зеленолистните – спанак, манголд, киселец, копър, които се измиват предварително и се нарязват на ситно. Добавят се и зехтинът и солта. Супата се оставя да се вари и малко преди зеленчуците да са се сварили напълно тя се овкусява допълнително с кориандър и черен пипер според вкуса. След като стане готова супата се пасира фино и се сервира с домашно приготвени крутони от пълнозърнест хляб с подправки по желание, например чубрица, босилек, кимион, куркума или розмарин.