4D изследването и биохимичният скрининг през бременността стават безплатни

бременност, секцио, цезатово сечение

Ултразвуковото 4D изследване, което проследява бременността в детайли, ще бъде безплатно за родилките и ще влиза в основния пакет, съобщиха от МЗ. Все още обаче не е уточнено дали всяка бременна жена ще има право на поне едно такова безплатно изследване, или то ще се полага само на дамите, които са в рискова бременност и имат лекарско предписание. Разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен влиза в сила от следващата година.


Напълно безплатен ще бъде и биохимичният скрининг

на бременните, за който те сега плащат от джоба си. Той определя риска детето да се роди със синдром на Даун или други вродени аномалии. Финанси-рането ще е по линия на мащабната национална програма за майчиното и детско  здравеопазване, чието изпълнение вече започна. Бюджетът на програмата е 2 млн. лв. до края на годината, като са осигурени средства и за следващата година, обяви здравният министър Петър Москов. Така ще бъде финансирана профилактиката и ранна диагностика на уврежданията при децата. По програмата ще се заплаща напълно и слуховият скрининг на новородените, както и скринингът за ретинопатия.

По груби сметки това засяга 800 недоносени деца на година, които имат нужда от такива изследвания, обясни Москов.  Педиатрите и личните лекари пък ще бъдат обучавани как да откриват аутизъм в ранна детска възраст до 3 години.

28 центъра за деца с хронични заболявания и увреждания пък ще бъдат открити във всичките областни болници в страната. Там децата ще могат да получат комплексно лечение с помощта на медицински специалисти, сред които ще има психолози. „Семействата вече няма да търсят собствен път за справяне с проблемите, а се осигурява абсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници”, каза Москов.

В университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и други градове пък ще бъдат разкрити високо специализирани центрове за лечение на диабет, онкохематологични и други заболявания. Там децата ще бъдат насочвани за консултации и изследвания без да се налага да бъдат хоспитализирани както досега.

МЗ започва и кампания за разясняване на необходимостта от ваксиниране на малките деца. „Начинът е размагьосване, ясна информационна кампания. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да му отговарят. Нужно е, защото хората го четат и са притеснени за детето си. Те не са притеснени, защото са глупави, а защото не разбират. И държавата, и медицинската общественост трябва да им обяснят, защото иначе ще страдаме всички като общество, не само конкретното дете”, заяви Москов.

Източник: в-к Монитор