Тиквичката е нискокалоричен зеленчук от семейство Тиквови, който много лесно можем да включим в лятното меню на цялото семейство. Тя е богата на витамин С, калий, фосфорна киселина и витамин А, но също така съдържа и магнезий, мед, омега-3 мастни киселини, цинк и други полезни съставки.
Вижте 5 здравословни и лесни рецепти за ястия с тиквичка, които са много подходящи за летните месеци.
Салата от сурови тиквички и моркови
Продукти
- 2 средно-големи тиквички
- 1 голям морков или 2 по-малки
- 2 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици балсамов оцет
- 2 супени лъжици зехтин
- Щипка сол
- Копър и магданоз – на вкус
Приготвяне
Тиквичките и морковите се измиват, почистват и обелват. След това се нарязват на тънки ивици, като това може да стане лесно с белачка за зеленчуци. Дресингът за салатата се приготвя от балсамовия оцет, зехтина, меда и щипка сол. Магданозът и копърът се нарязват на много ситно и се добавят към дресинга. Тиквичките и морковите се заливат с дресинга и салатата се разбърква добре. Може да бъде сервирана веднага или да престои около час в хладилника преди сервиране.
Студена супа с тиквички и краставици
Продукти
- 200 грама тиквички
- 200 грама краставици
- 300 милилитра студена вода
- 150 грама заквасена сметана
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици лимонов сок
- Сол – на вкус
- Див лук и листа прясна мента – за украса
Приготвяне
Тиквичките и краставиците се измиват и нарязват на парчета. По желание тиквичките може да се бланшират за няколко минути в подсолена вода и после да се охладят. В блендер се поставят най-напред нарязаните тиквички и краставици, а след това и останалите продукти като всичко се блендира до получаването на гладка смес. Студената супа се подправя със сол и се оставя да се охлади за половин-един час. Ястието може да се поднесе с листенца мента и див лук.
Кюфтенца от тиквички на фурна
Продукти
- 1 килограм тиквички
- 2 яйца
- 1 чаена чаша овесени ядки
- 1 глава лук
- 1 връзка копър
- 200 грама сирене
Приготвяне
Тиквичките се измиват много добре, след което се обелват, настъргват и поръсват с 1-2 супени лъжици сол. Следваща стъпка е тиквичките да бъдат изцедени от водата като се слагат в гевгир или се изстискват много добре с ръце. Междувременно яйцата се разбиват и се смесват с нарязаните на дребно лук и копър. Към тази смес се прибавят настърганите и изцедени тиквички, овесените ядки и натрошеното сирене. Ако сместа стане много рядка, може да се добавят 2-3 лъжици брашно. Кюфтенцата от тиквички се оформят с помощта на супена лъжица. Те се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна.
Пълнени тиквички с гъби, ориз и домати
Продукти
- 2 тиквички
- 8 гъби печурки
- 2 домата
- 1 чаена чаша ориз
- 5 супени лъжици разтопено масло или зехтин за готвене
- 2-3 чаени чаши вода
- Подправки – сол, черен пипер, магданоз, копър
Приготвяне
Всяка тиквичка се разрязва по дължина на 2 равни части и вътрешността им се издълбава с лъжичка. Междувременно гъбите се нарязват и се задушават с масло. След като омекнат, към тях се добавят оризът с 2 чаени чаши вода, копърът и солта. Когато оризът поеме водата, сместа е готова и с нея се напълва всяка половинка от тиквичка. Пълнените половинки се нареждат в тава, в която се налива 1 супена лъжица разтопено масло и около 1/3 чаена чаша вода. Ястието се пече на бавен огън. След като водата се изпари, тиквичките се заливат с предварително настърганите домати и се пекат още 10 минути. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз.
Безглутенов сладкиш с тиквички
Продукти
- 1 тиквичка
- 1 кафена чаша кокосово брашно
- 1 кафена чаша оризово брашно
- 4 яйца
- 2 супени лъжици чия семена
- 8 фурми
- 1 шепа натрошени орехи
- 2 супени лъжици кокосови стърготини
- Кокосово масло
Приготвяне
Чия семената се накисват във вода за около 20 минути. Тиквичката се настъргва. Фурмите се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват в голяма купа и се разбъркват до получаване на сравнително хомогенна смес. В намазана с кокосово масло тавичка сместа се разпределя равномерно и се пече в предварително загрята на 200 градуса С фурна за приблизително половин час или до готовност.