5 рецепти за зеленчукови смутита със зеленолистни

  1. Зелено смути за имунната система

Продукти:

  • 1 добре узряло киви
  • 1 шепа свежи листа от манголд
  • 10 крехки листа зелена салата
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 250 милилитра вода

Приготвяне:

Листата манголд и зелената салата се измиват и нарязват. Кивито също се почиства, обелва и нарязва. След това заедно със зеленолистните зеленчуци се слага в блендер, като към тях се добавят кафявата захар, прясно изцеденият лимонов сок и 250 милилитра изворна или минерална вода. Всичко това се блендира за около половин минута – до постигане на гладка консистенция. Препоръчително е смутито да се консумира прясно приготвено, защото така е най-полезно.

  1. Смути от лапад, ябълка и морков

Продукти:

  • 100 грама лапад
  • 1 средно голяма ябълка
  • 1 морков
  • 50 грама джинджифил
  • 1 супена лъжица сурово кашу, предварително накиснато във вода

Приготвяне:

Почистените и добре измити ябълка, морков и лапад се пасират в блендер или с друг подходящ уред до хомогенна смес заедно с кашуто и 100 милилитра добавена вода. Смутито трябва да има гладка консистенция и, ако изглежда прекалено гъсто, да се разреди с още малко вода.

  1. Витаминозно зелено смути

Продукти:

  • ½ краставица
  • ½ лимон
  • 2 ябълки
  • 1 киви
  • 1 шепа спанак
  • 1 супена лъжица мед
  • 250 милилитра вода

Приготвяне:

Краставицата и ябълките се измиват добре, обелват се и се нарязват на дребни парчета. След това се пасират за около минута в блендер или пасатор заедно със сока на половин лимон. Към тази смес се добавят и по-меките съставки – нарязаното киви, спанакът, медът и водата. Всичко това се блендира до получаването на хомогенна смес.

  1. Зелено смути с копър, магданоз и авокадо

Продукти:

  • ½ връзка магданоз
  • ½ връзка копър
  • 1 авокадо
  • 400 грама кисело мляко
  • ¼ чаена лъжичка сол

Приготвяне:

Авокадото се обелва и нарязва. Магданозът и копърът също се измиват и нарязват на ситно. Авокадото, киселото мляко и подправките се разбъркват в блендер или с пасатор. Към получената смес се прибавя и ¼ чаена лъжичка сол. Отново всичко се разбива до получаването на еднородна смес. Смутито се сервира във високи чаши и е добре да се консумира прясно.

  1. Зелено смути със спанак

Продукти:

  • ½ краставица
  • ¾ чаена чаша бейби спанак
  • ½ зелена ябълка или 1 киви
  • 200 милилитра вода

Приготвяне:

След като се почистят и измият всички съставки се смесват в блендер и се разбиват до получаването на гладка смес. Ако смутито се получи твърде гъсто за вкуса на семейството, може да се добави допълнително вода. За децата зеленото смути ще има по-приятен вкус, ако се приготви с киви, тъй като обикновено то е по-сладко от зелената ябълка.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK