Зелено смути за имунната система
Продукти:
- 1 добре узряло киви
- 1 шепа свежи листа от манголд
- 10 крехки листа зелена салата
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица кафява захар
- 250 милилитра вода
Приготвяне:
Листата манголд и зелената салата се измиват и нарязват. Кивито също се почиства, обелва и нарязва. След това заедно със зеленолистните зеленчуци се слага в блендер, като към тях се добавят кафявата захар, прясно изцеденият лимонов сок и 250 милилитра изворна или минерална вода. Всичко това се блендира за около половин минута – до постигане на гладка консистенция. Препоръчително е смутито да се консумира прясно приготвено, защото така е най-полезно.
Смути от лапад, ябълка и морков
Продукти:
- 100 грама лапад
- 1 средно голяма ябълка
- 1 морков
- 50 грама джинджифил
- 1 супена лъжица сурово кашу, предварително накиснато във вода
Приготвяне:
Почистените и добре измити ябълка, морков и лапад се пасират в блендер или с друг подходящ уред до хомогенна смес заедно с кашуто и 100 милилитра добавена вода. Смутито трябва да има гладка консистенция и, ако изглежда прекалено гъсто, да се разреди с още малко вода.
Витаминозно зелено смути
Продукти:
- ½ краставица
- ½ лимон
- 2 ябълки
- 1 киви
- 1 шепа спанак
- 1 супена лъжица мед
- 250 милилитра вода
Приготвяне:
Краставицата и ябълките се измиват добре, обелват се и се нарязват на дребни парчета. След това се пасират за около минута в блендер или пасатор заедно със сока на половин лимон. Към тази смес се добавят и по-меките съставки – нарязаното киви, спанакът, медът и водата. Всичко това се блендира до получаването на хомогенна смес.
Зелено смути с копър, магданоз и авокадо
Продукти:
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка копър
- 1 авокадо
- 400 грама кисело мляко
- ¼ чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Авокадото се обелва и нарязва. Магданозът и копърът също се измиват и нарязват на ситно. Авокадото, киселото мляко и подправките се разбъркват в блендер или с пасатор. Към получената смес се прибавя и ¼ чаена лъжичка сол. Отново всичко се разбива до получаването на еднородна смес. Смутито се сервира във високи чаши и е добре да се консумира прясно.
Зелено смути със спанак
Продукти:
- ½ краставица
- ¾ чаена чаша бейби спанак
- ½ зелена ябълка или 1 киви
- 200 милилитра вода
Приготвяне:
След като се почистят и измият всички съставки се смесват в блендер и се разбиват до получаването на гладка смес. Ако смутито се получи твърде гъсто за вкуса на семейството, може да се добави допълнително вода. За децата зеленото смути ще има по-приятен вкус, ако се приготви с киви, тъй като обикновено то е по-сладко от зелената ябълка.