9-годишено българче изуми всички с интелигентността си, ставайки най-младият член на MENSA у нас

Деветгодишен ученик от Пазарджик е най-младият българин, който стана член на MENSA – международната организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Той има повече от 50 златни медала по математика и наука, спечелени от български и международни състезания. Момчето говори свободно руски и английски език.


Сава Троански е ученик в трети клас в пазарджишкото училище „Проф. Иван Батаклиев“. Още докато е на 3 години, Сава може да борави с числа.

„С майка му много решаваха задачи – такива детски, той постоянно питаше и може би там, в тези години, разбрахме, че ще има афинитет към математиката, както и към други науки. Но като цяло математиката беше първата наука, която му беше интересна и искаше да научи“, уточни бащата на Сава – Деян Троански.

А в първи клас неговите учители забелязват потенциала му.

„В първи клас постъпи четейки, с много добра четивна техника беше. А в часовете по математика с него съм прилагала диференирания подход. Докато останалите деца са решавали задачите, предвидени в учебника, със Сава сме решавали различни задачи, подготвяли сме се за различни състезания“, каза неговият класен ръководител – Недялка Методиева.

„По-ценното, което ние можем да направим за Сава, е именно допълнителна подкрепа по математика“, коментира директорът на ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ – Даниела Кемчева.

Третокласникът вече има спечелени над 50 медала от различни състезания в страната и чужбина. Тестът на MENSA, който той е успял да реши, е за деца на възраст 10-14 години.

„Тестът не ме затрудни, но не беше и много лесен. Нормален беше, но беше интересен“, каза Сава.

„MENSA дава възможност да се срещат хора с такъв коефициент на интелигентност и там той може да се среща и с други деца като него“, обясни майка му Ана Троанска.

А като всяко дете Сава обича да играе. „Също много обичам да програмирам и да играя шах. Играя шах онлайн и това ми е много приятно. Също така и математиката е частично мое хоби“, сподели Сава.

След успеха му на теста на MENSA момчето ще премине в самостоятелна форма на обучение.

Източник: bgonair.bg