Българките отлагат майчинство заради липса на подходящ партньор

майчинство, интелигентни жени, Списание РОДИТЕЛ, Родител.бг, roditel.bg

Много от жените у нас отлагат своето майчинство не поради финансови причини, а заради липсата на подходящ партньор. „85% от дамите, участвали в наше социологическо проучване, посочват именно тази причина“, обяви във Варна специалистът по ин витро от столичната болница „Надежда“ д-р Георги Стаменов.

„Да намериш човека до себе си става все по-трудно в днешния свят, в който уж комуникациите са много развити. При мен често идват жени на 45 години и казват, че искат бебе, защото чак сега са открили подходящия партньор“, обясни д-р Стаменов. Заедно с колеги от 7 клиники от София, Пловдив, Русе, Племен, Шумен и Тутракан в рамките на 3 дни безплатно той ще консултира двойки с репродуктивни проблеми в рамките на инициативата „Искам бебе… Защо се бави?“, която е част от проекта „Майка навреме“. Над 100 варненски двойки са записали час за консултациите, които се осъществяват по идея на общинския съветник Костадин Костадинов и с подкрепата на фондация „Искам бебе“. Нейният председател Радина Велчева отчете, че поне 145 000 двойки у нас искат, но не могат да имат деца, съобщава „Труд“.

За насърчаване на ин витро процедурите са създадени 41 общински фонда с годишен бюджет от 600 000 лв. Някои от тях, като този в Павликени, обаче бездействат, тъй като хората с проблеми се притесняват да търсят помощ и не кандидатстват за такава, каза Велчева. Като добър пример тя посочи Варна, където молбите в общинските ин витро фонд от 2009 г. насам са 2073. Средната възраст на жените е 38 години, а успеваемостта – 25%. В момента фондът подпомага одобрени двойки с 2000 лв., а от „Искам бебе“ настояват догодина сумата да се увеличи на 3000 лв., а фондове да бъдат създадени и в по-малките общини в цялата страна. „Нужно е, защото раждаемостта в България спада и сега е по-ниска дори от 1881 г., когато 2 млн. население са раждали повече от днешните 7 млн. Всяко българче е важно, за да оцелеят народът и държавата ни“, коментира Костадин Костадинов.

Източник: Actualno.com