Български деца представиха родния фолклор пред Съвета на Европа

Plamache_3

Better Writer Ad

Български деца от фолклорен ансамбъл „Пламъче“ поздравиха делегати, служители и гости в сградата на Съвета на Европа. Концертът се проведе по инициатива на Европейската асоциация „Кирил и Методий“, чиято основна цел е популяризирането на българската култура зад граница. Изявата беше открита със специално приветствие от страна на посланика на Република България в Страсбург, г-жа Красимира Бешкова.

Гостуването в Съвета на Европа е част от турнето на ансамбъл „Пламъче“ в Германия и Франция. Юношеската група на състава участва в престижните международни фестивали “Аваланч” в гр. Котбус, Германия и „РИФЕ“ – гр.СейнтМексентЛекол,Франция. В Страсбург беше показана специално разработена програма, включваща пресъздаването на характерната обредност свързана с Благовещение, Сирни Заговезни, Лазаровден, обичаят „Пеперуда“ и други.

Събитието се случва само няколко месеца преди страната ни да поеме председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември 2015 г.и беше уважено от повече от100 души.

Детско-юношески танцов ансамбъл “Пламъче” е създаден през 2007 година. Основатели на ансамбъла са Ивайло и Ралица Първанови. Днес в ансамбъл “Пламъче”, се обучават над 180 деца на възраст от 4 до 16 години.

В своята кратка история ансамбълът има над 150 концерти и участия в страната и чужбина.

Повече информация тук: http://plamache.org/