Българските деца – първи по пушене и пиене според международен доклад

деца пушене класация

Българските момчета и момичета са в челото на няколко незавидни класации – това показва международен доклад за здравословното поведение на децата в училищна възраст  с фокус върху психоактивните вещества. Докладът проучва децата от Европа, Централна Азия и Канада, изследването е проведено през 2021 и 2022 г., пише segabg.com

18% от 11 годишните момчета у нас и 14% от момичетата на същата възраст пушат – и по този показател българчетата са номер 1 в света. При 13 годишните нашите деца са трети – след тези в Литва и Гренландия.

И при двете възрастови групи обаче през последните 30 дни най-много деца-пушачи е имало в България. Прави впечатление, че българските деца са в челото и при употреба на електронни цигари.

26-27 на сто от българчетата на 11 годишна възраст са пили алкохол – като по този показател в негативната класация водят децата от Великобритания и момчетата от Молдова (35%). На 13 годишна възраст почти половината от децата у на с вече са употребили някакъв алкохол, докато в Казахстан и Таджикистан този процент се колебае между 1 и 2.

Прави впечатление, че пият повече деца на заможни родители. Изследването специално акцентира, че в България 47% от момчетата в 20% от най-заможните домакинства съобщават за консумация на алкохол през последните 30 дни, докато само 26% от момчетата в 20% от най-незаможните домакинства го правят.  В други страни това не е така – и в Исландия, и в Таджикистан, например, има само 1% разлика между юношите с високо и ниско ниво на благосъстояние, които са употребили алкохол.