Без въпроси за семейство и деца на интервю за работа

майка интервю за работа

Better Writer Ad

На интервюта за работа да се забрани задаването на въпроси за семейно положение, евентуална бременност, грижа за деца и възрастни хора. Да се забрани също обявяването на свободни работни места само за мъже или само за жени.

Това са част от текстовете, които екипът на омбудсмана Мая Манолова ще внесе в парламента за обсъждане при предстоящото разглеждане на законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете.

Според омбудсмана и неправителствени организации законпроектът е декоративен и пожелателен, не съдържа мерки и механизми за действително равенство на жените и мъжете в труда и заплащането им, а отвърждава статуквото. Липсват и санкции за неспазването му.

Сега на една и съща позиция, жените получават 15% по-ниска заплата от мъжете и респективно – по-ниска пенсия, те са и по-малко от мъжете в сферата на управлението, каза Манолова и допълни, че по този критерии България е на едно от последните места в ЕС. Тя посочи още, че законопроектът трябва да предвижда и мерки за съвместяване на семейни и професионални ангажименти като гъвкаво и почасово работно време.

Това е петият законопроект за равеноство на мъжете и жените, който влиза за обсъждане в парламента за последните 15 години. „През този период и Албания прие този закон“, изтъкна Манолова. Законопроектът бе критикуван не само от представители на неправителствени организации, но и от зам.-шефа на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова. Шефът й Хасан Адемов призова обществените организации час по-скоро да внесат предложенията си, за да могат те да бъдат обсъдени. Омбудсманът се анагажира да съдейства за юридическата им формулировка.

Законопроектът бе подкрепен от цялото ръководство на Комисията за защита на дискриминация. „Ако законът за защита на дескриминация и комисията можеха да решат въпроса, досега да са го решили“, отвърна Манолова.

Социалният министър Ивайло Калфин, който търпеливо изслуша критиките, заяви, че не е съгласен с част от тях. „Никой не прави закон само за да го отчетем. Този законопроект въвежда принципи и механизми, конкретните мерки отдавна ги има в различни закони“, посочи той.

Източник: „24 часа“