Безплатни лекции в Световната седмица на кърменето

С безплатни лекции за бъдещи и наскоро родили майки ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето – 1-7 август. Инициативата е на Първа САГБАЛ „Света София“ и ще отговори на най-важните въпроси: Как се синтезира кърмата, какво е значението на коластрата за новороденото, какви са ползите от кърменето за бебето и майката и др. Лекциите ще дадат и много практически съвети за по-лесно преодоляване на трудностите при кърменето, за хигиената на гърдите, техника и пози за кърмене, кога е необходимо изцеждане на кърмата, как правилно да я съхраняваме и др.

Безплатните срещи в АГ болницата ще се случват всеки ден в 13 ч., от 1 до 8 август, в презентационната зала на Първа САГБАЛ „Света София“ (София, ул. „Михалаки Ташев“ №2, ет. 4). Желаещите могат да се запишат на телефон: 02/4470 218 (всеки делничен ден от 09:00 до 15:00 ч.).

Инициативата за провеждането на седмицата е на Световния алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, чиято дейност е насочена към защита, популяризиране и насърчаване на кърменето в света в съответствие с принципите, заложени в Програмната декларация „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни документи. Тази година е 26-то издание на седмицата.

Традиционно в рамките на тази седмица организации и доброволци от цял свят провеждат мероприятия, за да информират широк кръг от хора за несъмнените ползи от естественото хранене в първите месеци след раждането на детето.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ – 3 от всеки 5 новородени не се захранват с майчина кърма в първия час от живота си. Според експертите това може да крие големи опасности, тъй като именно кърмата е най-добрата защита за бебето, която го предпазва от инфекции и е естествен фактор за изграждането на имунитета му.

Comments are closed.